Tallene for dagligvaremarkedet som ble lagt fram torsdag morgen var dyster lesning for Meny. Butikkkjeden går ned 0,4 prosentpoeng i 2022, viser oversikten fra analyseselskapet NielsenIQ.
Og alt tyder på at 2023 har vært ekstremt trå for Meny-kjeden. NielsenIQ-tallene som viser endring fra februar i fjor til februar i år viser en ekstremt stekt nedgang.
Se lenger ned: Meny benekter kundeflukt
Hele 1,4 prosentpoeng mister Meny. De går i perioden ned fra 10,4 til 9 prosent. Det er suverent størst nedgang av alle.
Tips gjerne Nettavisens journalist om saker!
Ironisk nok taper Meny også til Kiwi, som er den store vinneren som øker med 2,3 prosentpoeng til 25,2. Både Kiwi og Meny er del av Norgesgruppen som i tillegg har kjedene Spar og Joker.
Se alle tallene her: Ekstremtall for Kiwi: Knuser konkurrentene
Stor test av 24 grovbrød: Forbrukerrådet vil ha slutt på triksing
Grunn til bekymring
Professor Øystein Foros ved Norges Handelshøyskole (NHH) mener tallene gir grunn til bekymring for Meny. Han viser til en trend gjennom flere år der supermarkedene har tapt terreng i forhold til lavpriskjedene.
– Hvis det bare hadde vært nedgang i år, ville jeg ikke vært så bekymret, gitt at fokuset nå er på pris. Men dette er del av en trend vi har sett gjennom flere år, og det gir grunn til bekymring, mener han.
Meny gikk opp fra 10,3 til 10,6 prosent i markedsandel under pandemien. Men man må helt tilbake til 2014 for å finne like lav markedsandel som de fikk i 2022.
I dagligvarebransjen skiller man mellom lavpriskjeder og supermarkeder. Lavprisbutikkene i Norge er det man internasjonalt kaller soft discount, ikke hard discount. Og supermarkedet omtales som premium. Virkelige lavprisbutikkjeder finnes ikke i Norge. Men prisfokuset er stort i Norge, og det ser ut til å fortsette.
Foros sier han er spent på fremtiden til Meny.
– Jeg tror det kan bli veldig vanskelig å snu denne nedadgående trenden, hvor supermarkedene taper terreng til lavpriskjedene, sier Foros.
Dette er Norgesgruppen
Norgesgruppen eier dagligvarekjedene Kiwi, Meny, Spar, Joker og Nærbutikken. I tillegg eier de grossisten Asko. De eier også produsenten Unil som blant annet lager First Price og Eldorado. I tillegg eier de en stor del av Bama og flere andre virksomheter. Norgesgruppen omsetter for rundt 100 milliarder kroner i året. Største eier i Norgesgruppen er Johannson-familien
Kan endrer vaner
Meny er en del av Norgesgruppen som er den desidert største gruppen blant dagligvareaktørene. De har 44 prosent av markedet, en økning på 0,7 prosentpoeng fra februar i fjor. Meny har dermed en solid eier i ryggen. Mer alvorlig kan det være for de kjøpmannseide Menybutikkene. 33 av 185 Menybutikker i Norge er kjøpmannseid.
Ivar F. Pettersen i Alo analyse har fulgt dagligvaremarkedet i en årrekke.
– For Meny kan det være alvorlig å miste så mye som 1,4 prosent av markedet. Nå er det en del kunder som får prøve seg på lavpris, er en risiko for et varig skift, sa Pettersen, da Nettavisen avslørte tallene.
Ny Kiwi-strategi: – Jeg er bekymret
– Lavpris ser bra ut
Professor Bent Sofus Tranøy var en del av det regjeringsoppnevnte Matkjedeutvalget i 2011. Han mener det blir stadig vanskeligere å skille på de såkalte soft discount-kjedene og supermarkedene.
– Meny skal være premium, men den skiller seg ikke så mye fra soft discount som før. Det taper Meny på, sier Tranøy, som er professor ved Høgskolen i Innlandet og Høyskolen Kristiania.
– Kiwi og de andre soft discount-kjedene ser veldig bra ut og de har mange varer som vi før måtte til et supermarked for å få tak i. Nå kan folk like gjerne kjøpe italiensk salami på Kiwi, de må ikke til Meny, sier Tranøy.
Monica Moen, som Nettavisen treffer på Kiwi ved Solli plass i Oslo, har merket seg det samme.
– Hvorfor handler du her og ikke på Meny?
– Jeg handler her fordi dette er en stor, luftig og fin butikk, sier hun til Nettavisen tirsdag formiddag.
– For meg er beliggenhet veldig viktig, jeg bor rett i nærheten, forteller hun.
– Hvor mye betyr pris for deg?
– Maten blir dyrere og dyrere, så pris betyr mer og mer, sier hun.
Flere andre kunder Nettavisen snakker med oppgir pris som en grunn til at de ikke handler på Meny.
– Hva skal til for at du skal velge Meny?
– Jeg følger med på om de har spesialtilbud som jeg ikke får her, og hvis jeg trenger noe i ferskvaredisken, er Meny et alternativ. Men ellers får jeg dekket alle behov her, sier Moen fornøyd, sier Monica Moen.
Meny: – Vi vil komme tilbake
Ifølge Meny har de satt ned prisene på nær 2500 varer de siste ukene. I tillegg har Meny samme pris som hos Kiwi på First Price-produkter.
– Vi vil komme tilbake som vekstvinner i 2024, sier kommunikasjonssjef i Meny Nina Horn Hynne. Hun avviser også at kjeden opplever kundeflukt.
Hun sier hun ikke kan kommentere NielsenIQ-tallene.
– På generelt grunnlag kan vi si at vi har vært vekstvinner i tre år og at vi nå møter disse høye veksttallene. I Omsetningen i 2022 er hele 2 milliarder kroner større enn den var i normalåret 2019 før pandemien, sier Hynne.
– Vi er glade for å se at vi i 2023 har nesten like mange kunder som før og at de kjøper de samme varene som før.
Samtidig er det utfordringer for Meny.
– Kundene våre vil ha gode råvarer og det lille ekstra, men vi ser at enkelte av dem de siste månedene har kjøpt litt færre varer og at omsetningen går ned på grunn av færre nettkunder, sier Hynne.
Professor Øystein Foros har hatt oppdrag for Reitan Retail og Oda.