– Jeg har kjøpt meg leilighet! Det er egentlig helt vilt at det har gått så fort, sier han til Nettavisen.

Pengene fløy ut av kontoen til P4-profil Michael Andreassen (49), helt til forbrukerøkonom Silje Sandmæl og TV-programmet «I lomma på Silje» kikket ham i kortene for knappe to år siden.

Han hadde forbrukslån og restlån på en bolig han eide tidligere, og brukte mye penger. Blant annet brukte han 87.000 kroner på barna på ett år, deriblant hans da 17 år gamle datter som bodde hjemme. Det gikk også mye penger på snus, proteinsjokolade før trening, og mat fra Foodora. Samtidig gikk 30.000 kroner i måneden til leie av bolig.

Syv måneder etter at Sandmæl hjalp ham med å rydde opp i økonomien, hadde han nedbetalt 150.000 kroner av gjelda på totalt 1,3 millioner kroner. Da Nettavisen snakket med Andreassen i fjor vinter, regnet han med at han måtte vente i alle fall fire år før han kunne kjøpe egen bolig. Ett år senere er drømmen oppfylt.

I videoen under forteller han hvorfor det var viktig å få kjøpt egen bolig:

For knappe to år siden fikk Michael Andreassen hjelp fra Silje Sandmæl til å få skikk på økonomien, og nå har han klart å kjøpe egen bolig.

Følte på skam

Han er fortsatt ikke kvitt all gjelda bestående av forbrukslån og restlån på en tidligere leilighet han eide, men siden han hadde klart å betale ned veldig mye på lånet veldig raskt, fikk han innvilget boliglån. I februar i år klarte han derfor å kjøpe seg leilighet sammen med samboeren sentralt i Oslo.

Veien til boligdrømmen var imidlertid ikke plankekjøring.

– Jeg har jobbet som et svin, og stått på hardt for å få det til. Men det har vært en sterk motivasjon og drivkraft, forteller han.

Foruten P4-jobben har han holdt foredrag, og jobbet som PT på et treningssenter. Han føler seg heldig som har hatt mulighet til å jobbe ekstra og tjene mer, for å kunne betale ned på gjelda raskere.

– Det er ikke alle som har mulighet til å jobbe ekstra, men det viktigste er at man er bevisst på målet hele tiden, sier han.

Han mener det er lettere å endre forbruket en periode etter man har fått hjelp, men så sklir det tilbake. Han mener derfor det er viktig å minne seg selv på det hele tiden.

Les også: Hva er rettferdig fordeling av utgifter i et boligkjøp og samboerskap? Ekspertene svarer (+)


– Kunstig behov

Andreassen føler ikke at det har vært noe problem å kutte i forbruket for å kunne betale ned gjelda raskest mulig, og oppnå boligdrømmen.

– Det er ikke noe jeg har måttet forsake som plager meg eller forringer livet, sier Andreassen.

Han mener det handler om å bli kvitt uvaner som fører til at det går mange småbeløp ut av kontoen hver måned. Selv snuste han én boks snus om dagen, og det gikk totalt cirka 40.000 kroner året før Sandmæl kom på besøk. Han brukte også mye på mobilspill og filmleie, og brukte totalt 70.400 kroner på underholdning, deriblant også strømmetjenester, det siste året før Sandmæl kom på besøk.

Samtidig gikk det mye penger til Nocco, powershake og proteinsjokolade på vei til trening.

Selv om han ikke har sluttet helt å snuse, går det mindre penger på det enn før. Det går også mye mindre penger på både kaffe ute, og Nocco i forbindelse med trening. Kosttilskudd før trening har han derimot sluttet helt med. Han ser heller ikke lenger vitsen med å bruke penger på mobilspill.

– Det er mange ting man skaper et kunstig behov for. Jeg har luket vekk alle de tingene, sier Andreassen, som også har spart mye penger etter at datteren begynte å jobbe og tjene penger selv.

Les også: Michael Andreassen er tørrlagt alkoholiker: Her vet han ikke at han får alkohol

– Stolt

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, som var den som hjalp Andreassen i gang med å forbedre økonomien sin, reagerer positivt på nyheten om at han har kjøpt leilighet.

– Jeg er først og fremst superstolt av Michael, og veldig veldig glad på hans vegne. Michael har et stort hjerte, og han har hjulpet utrolig mange mennesker. Det var virkelig på tide at han også fikk litt hjelp, sier Sandmæl til Nettavisen.

Hun er takknemlig for at hun fikk mulighet til å hjelpe ham.

– Jeg ga ham kun et lite dytt, for jobben har han gjort helt selv, påpeker hun, og legger til:

– Jeg er ikke overrasket over at han brukte halvparten så kort tid på å nå målet sitt om å kjøpe leilighet. Når Michael setter seg et mål er han super dedikert og han får til det han vil. Jeg unner han virkelig alt godt.