Gå til sidens hovedinnhold

Miljøkrigerne går bananas

En samlet miljøbevegelse er i harnisk etter at Statoil torsdag foreslo å bygge to gasskraftverk uten CO2-rensing. - En krigserklæring, tordner Bellona.

Miljøbevegelsen har kjempet med nebb og klør mot alle gasskraft-planene som har vært presentert i dette landet opp gjennom årene. Også Statoil vil møte kraftig motstand.

- Vi kommer til å gjøre dette til en veldig stor sak i valgkampen neste år, sier lederen for Bellonas energiavdeling, Marius Holm, til TV 2 Nettavisen.

- En krigserklæring
Han er mektig oppgitt over at Statoil torsdag la fram planer om å bygge gasskraftverk på både Tjeldbergodden og Mongstad uten noen form for håndtering av klimagassen CO2.

- Jeg ser på det som en krigserklæring mot klima og miljø med så store gasskraftverkruten rensing, framholder han.

- Lønnsomt med CO2-rensing
Statoil mener anleggene vil bli dobbelt så dyre dersom CO2-gassen fanges opp og deponeres.

- Det er klart det koster penger å bygge med rensing, men vil de ikke vil bygge med rensing, bør de la være å bygge, fortsetter Holm, som mener staten burde være med på spleiselaget.

- Noe av det lureste den norske stat kan gjøre, er å bidra til å realisere et kraftverk med CO2-rensing. Det er dyrere enn å kjøpe kvoter i utlandet, men det legger til rette for å ta imot store mengder CO2 fra Europa og deponere den på norsk sokkel. Potensialet i Norge er deponering av 100 år med europeiske CO2-utslipp. Det er noe ingen andre land i Europa kan matche, sier Marius Holm.

Bellona er ikke i tvil om at deponering av CO2 vil bli en svært lønnsom forretning.

- Det vil være kommersielt i framtida. Vi må huske på at Kyoto er et bitte lite skritt for å få ned klimagassutslippene. FNs klimapanel anbefaler en reduksjon på 60 – 80 prosent i forhold til nivået i dag. Vi må stå klare til å gjennomføre dette ved å legge forholdene til rette allerede nå, understreker Holm.

Vil ta tid
Bellona-talsmannen tror ikke kraftverkene vil stå klare i 2008, slik Statoil legger opp til.

- Det blir i hvert fall ikke i 2008, slik Statoil sier. Først må de søke om konsesjon, og sende ut et program for konsekvensutredningen på høring. Deretter må selve konsekvensutredningen på høring, og så skal utbyggingene besluttes på styrenivå. Saken må også opp i Stortinget, og neste år er det valg, sier Holm.

Til kamp
Også Norges Naturvernforbund rykker ut og varsler kamp mot de foreslåtte gasskraftverkene.

- Norge vil ikke kunne nå sine internasjonale klimaforpliktelser dersom disse gasskraftverkene blir bygget ut. Derfor forventer vi at regjeringen allerede i dag avviser de planlagte utbyggingene, sier Lars Haltbrekken, nestleder i Norges Naturvernforbund

AUF-leder Gry Larsen lar seg provosere av at Statoil hevder de nye kraftverkene vil bidra til å få de globale klimagassutslippene ned, fordi det norske behovet for import av kraft fra Europa minsker.

- Dette gjør de for å dekke over de enorme utslippene av CO2 som gasskraftverket vil stå for. Utslippene fra gasskraftverket på Tjeldbergodden kommer ikke i stedet for mer forurensende energiproduksjon, den kommer i tillegg. Dette er uredelig argumentasjon fra Statoil, sier Gry Larsen.

Aps energipolitiske talskvinne på Stortinget, Sylvia Brustad, er ikke enig med lederen for ungdomspartiet.

- Jeg er veldig glad for at det nå endelig kommer søknader om å bygge gasskraftverk på bordet. Vi trenger mer kraft her i landet, sier hun.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet