Gå til sidens hovedinnhold

Miljøvernere søker om å sprenge BMW i Oslo sentrum

Vindturbinene i Frøya opprører Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund. Nå har aktivisten sendt brev til politimesteren i Oslo.

Trønderenergi og Stadtwerke München bygger 14 vindturbiner på øya Frøya i Trøndelag, som skal stå ferdig i løpet av 2020. Sammen har de opprettet selskapet Midgard vind, hvor tyskerne eier 70 prosent av aksjene.

Protestene mot tyske Stadtwerke München og det tysk-trønderske vindkraftprosjektet har vært store, og i flere omganger har demonstranter aksjonert mot anleggsarbeidet. Senest i mars ble to personer pågrepet og siktet for skadeverk på Frøya vindpark.

- Det overrasker meg at aksjonistene er så mange og intensiteten i det, sa den tyske vindkrafttoppen Christian Vogt til Nettavisen Økonomi i fjor.

Les mer her: Tysk vindkrafttopp med klar melding til aksjonistene

I et brev til Oslo politidistrikt fredag beskylder Norges Miljøvernforbund og leder Kurt Oddekalv norske myndigheter for å undergrave det norske demokratiet ved å legge til rette for det tyske energiselskapet. Oddekalv og Norges Miljøvernforbund skriver i brevet at de ikke har noe annet valg enn å aksjonere mot NVE, Olje- og energidepartementet og tyske myndigheter.

- Norges Miljøvernforbund (NMF) søker derfor om å få gjennomføre en symbolsk pyroteknisk sprenging av en BMW utenfor den tyske ambassaden i Oslo der alle sikkerhetsmessige tiltak blir ivaretatt i samråd med politimesteren, skriver Oddekalv.

Les mer: Advokatfirmaet Elden slakter vindkraftvedtak: Feil, feil og ulovlig

Vil sprenge på trygg måte

Oddekalv forteller til Nettavisen Økonomi at NMF håper å få tillatelse fra politiet til å sprenge bilen.

- Jeg er veldig i tvil om vi får tillatelse, for det vil jo ikke være i regjeringens ånd, sier miljøaktivisten.

Han forteller at aktivistene vil bruke en pyrotekniker for å sprenge bilen på en trygg måte, dersom tillatelsen går gjennom. Oddekalv sier at sprengning av bilen foran ambassaden er en måte å vise forakt for det som er tysk.

– Vindturbinene som tyskerne er med på å bygge i Norge ødelegger norsk natur. Det er forkastelig, sier Oddekalv.

Aktivisten mener den tyske ambassaden bidrar til å presse den norske regjeringen til å gjennomføre utbyggingen av vindmølleparkene. Lederen i Norges Miljøvernforbund håper at sprengning av BMW-en utenfor ambassaden kan få tyskerne til å trekke seg ut av Frøya-prosjektet.

Les mer: Pia (27) føler seg presset til å flytte fra drømmehjemmet

Har sprengt fransk bil tidligere

BMW, Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft, er et konsern som produserer biler og motorsykler - og har hovedkvarter i München. Bilkonsernet er ikke bare tysk, men direkte knyttet til München.

Ifølge Oddekalv gjennomførte Norges Miljøvernforbund en tilsvarende demonstrasjon da aktivister «sprengte» en Citroën 2CV utenfor den franske ambassaden i Oslo i 1995 som en protest mot den franske presidenten Jacques Chirac og Frankrikes atomprøvesprenginger på Mururoa.

Oddekalv har også knust en Ford Scorpio utenfor en lokal Ford-forhandler i Bergen som en protest mot at Ford-konsernet skrotet elbilen Think.

- Kommer dere til å sprenge bilen uansett om dere får tillatelse eller ikke?

- Det kan ikke jeg svare på. Den som lever får se, avslutter han.

Politiet i Oslo kan ikke kommentere hva de tenker om søknaden eller om det er en reell sjanse for at den blir innvilget.

- Vi kan bekrefte at vi har mottatt en slik søknad, men har ingen kommentarer til søknaden utover at den vil bli behandlet, sier pressesjef Unni T. Grøndal i Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Les mer: Vindkraft vil legge beslag på 1600 kvadratkilometer - en tredel er urørt natur

Les mer: Ekspert venter historisk thriller: Dette er gode nyheter for Norwegian

Kommentarer til denne saken