Gå til sidens hovedinnhold

Milliardanlegg rett i søpla

Flykontrollsentralen på Røyken var prestisjeanlegget som skulle gjøre utlendingene grønne av misunnelse. Bare åtte år etter åpningen har milliardprosjektet fått dødsdommen. Se web-TV.

De ansatte ved hovedkontrollsentralen på Røyken er i sjokk etter at de mandag fikk beskjed om at Sola vant dragkampen om hvem som skal kontrollere luftrommet i Sør-Norge fra 2008.

Prestisjeprosjekt

Det er kanskje ikke så rart. Røyken-anlegget var et av de store samferdselspolitiske prestisjeprosjektene her til lands på begynnelsen av 1990-tallet. Hundrevis av millioner kroner ble brukt til å bygge et topp moderne anlegg som var tilpasset framtidas sikkerhetskrav.

Røyken-ordfører Rune Kjølstad har anslått investeringskostnadene til 1 milliard kroner. Da prosjektet ble vedtatt, var kostnadsanslaget 700 millioner kroner.

Opprinnelig skulle anlegget stå ferdig våren 1993, men etter flere forsinkelser og kostnadsoverskridelser ble kontrollsentralen først offisielt innviet i 1996.

For stort

Nå, bare åtte år etter den offisielle åpningen, har Avinor bestemt at Røyken-anlegget skal legges ned. Hovedgrunnen til at Røyken tapte i kampen mot Sola og Værnes, var at anlegget er for stort, og dermed for dyrt i drift.

De ansatte på Røyken har nemlig 11.000 kvadratmeter å boltre seg på, mens Kontrollsentral Sør bare trenger 2000 kvadratmeter.

Avinor-ledelsen regner med å spare over 12 millioner kroner i året på å velge Sola framfor Røyken. Da betyr det lite at statsbedriften må spa opp 53,5 millioner kroner til for å sette Sola i stand til å ta jobben.

Hva som skjer med anlegget på Røyken etter 2008, er uavklart. Et alternativ er å forsøke å finne leietakere til det digre anlegget på 11 mål. Et annet alternativ er å rive.

I økonomenes terminologi er investeringer av denne typen «sunk cost» fra det øyeblikket kostnadene påløper; det er kun framtidige kostnader som teller når nye beslutninger skal fattes.

- Stormannsgalskap
For folk flest, inkludert de ansatte ved Røyken-anlegget, betyr det fint lite. Kontrollsentralen kostet en haug med penger, og det er skattebetalerne som i sin tid betalte regningen.

- Dette var det rene stormannsgalskap. Anlegget kostet flesk, og ikke en kjeft vil merke når det er borte, sier en kilde som kjenner prosjektet fra innsida til TV 2 Nettavisen.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot