Gå til sidens hovedinnhold

Milliardæren Jack Ma holdt en tale som sjokkerte alle. Nå er han sporløst forsvunnet

Den mystiske forsvinningen har ført til ekstreme spekulasjoner.

24. oktober i fjor gikk Jack Ma, en av verdens rikeste personer med en formue på rundt 40 milliarder dollar, ut på scenen på en konferanse i Shanghai. På talerstolen gikk han til angrep på Kinas mektige finansaktører og sammenliknet dem med pantelånere.

Ma, Kinas suverent rikeste mann, sa i realiteten at de (hovedsakelig statseide) kinesiske bankene var utdaterte. Han mente det var på tide med reform.

Uhørt

I en vestlig kontekst ville ikke slike uttalelser ha løftet mange øyenbryn. I det kommunistiske Kina er imidlertid slik systemkritikk tilnærmet uhørt. Det gjelder spesielt når det kommer fra en så sentral næringslivsmann, en person som frem til nå har vært ytterst forsiktig med å uttale seg om slike temaer.

Talen skulle da også vise seg å være svært skjebnesvanger.

Ma har bygd opp Kinas største private formue, i alle hovedsak gjennom Alibaba, verdens største nettbutikk, større enn Amazon og Ebay til sammen. Da Alibaba ble børsnotert i New York i 2014, var det historiens største børsnotering noensinne.

Det vekket dermed desto mer oppsikt da Ma, kort etter at talen ble holdt, forsvant sporløst fra offentligheten. Han har ikke vist seg selv på talentshowet «Africa's Business Heroes» som han selv hadde produserte og var dommer på.

Bilder av Ma forsvant på programmets hjemmeside, Han var heller ikke med på programmets trailere. Under finalen var Jack Ma byttet ut med en annen medarbeider fra hans netthandelselskap Alibaba.

Les også: Kristian Røkke leder Akers nye milliardsatsing: – Helt fantastisk å bli en del av

- Uhyggelig

Financial Times omtaler Mas fravær som «uhyggelig», og viser til en lang rekke spekulasjoner rundt hva som har skjedd. Den mest urovekkende er utvilsomt at kinesiske myndigheter og president Xi Jinping selv står bak. Det trekkes paralleller til hva som skjedde med Mikhail Khodorkovskij. Han var en av verdens rikeste menn frem til han ble for mektig for Vladimir Putins regime i Russland. Khodorkoskij ble kastet i fengsel i 2003, tiltalt for svindel og skatteunndragelse. Der ble han til 2013, mens staten overtok restene av forretningsimperiet hans.

Men man trenger ikke dra til andre land for å finne eksempler på slike historier. En rekke kinesiske forretningsmoguler og mektige personer har de siste ti årene forsvunnet, for deretter å ha dukket opp i statens varetekt, med tunge kriminelle anklager rettet mot seg. Ingen har imidlertid vært i nærheten av å være like store, spesielt internasjonalt, som Jack Ma.

Les også: Rikinger pøser penger inn i revolusjonerende sagflis-batterier

I dekning?

En mer oppløftende og kanskje mer troverdig forklaring er dermed at Ma selv har gjort en taktisk tilbaketrekning for å unngå en slik skjebne, og at han «ligger i dekning», slik CNBC påsto tidligere denne måneden.

Hva som er sikkert er imidlertid at talen har vært ekstremt kostbar for Ma og Alibaba, og børskursen har fullstendig kollapset i kjølvannet av forsvinningen. Financial Times har regnet ut at den 20 minutter lange talen kostet selskapet 12,8 milliarder dollar, eller 107 milliarder kroner, per minutt han talte. På toppen av dette gikk den største børsnotering av Mas finanskonsern Ant, som skulle børsnoteres for 37 milliarder dollar i november, ble stoppet av Beijing.

Som Financial Times skriver: «Dette tyder på et stat som vil vise at ingen, og intet selskap, er utenfor rekkevidde».

Kommentarer til denne saken