BANKPLASSEN (Nettavisen Økonomi): Torsdag kom nyheten om at Norges nye oljefondsjef, som har ansvaret for å forvalte hele Norges store formue, er Nicolai Tangen.

Nicolai Tangen (54) er nok for de fleste et ukjent navn.

Han har siden 2005 oppholdt seg stort sett i London, hvor han har drevet sitt eget hedgefond under navnet AKO Capital. Der har han opparbeidet seg en total formue på 5,5 milliarder kroner, ifølge Kapital.no. Selskapet har rundt 70 ansatte og forvalter pengene til familieselskaper, universiteter og veldedige stiftelser.

– For meg er det å få muligheten til å lede Statens pensjonsfond utland (oljefondet journ. anm.) selve drømmejobben, uttalte Tangen selv under pressekonferansen torsdag.

Han tar over etter Yngve Slyngstad som har hatt jobben siden 2008. Ifølge Nettavisens kilder har Slyngstad nytt høy respekt fra politikere av alle farger for sin håndtering av Norges store oljeformue.

Les mer: Krangler så busta fyker om omstridt Kunstsilo: – Norgeshistoriens største ran av fellesskapets midler

Lidenskapelig opptatt av kunst

Milliardæren fra Kristiansand er lidenskapelig opptatt av kunst, og har en kunstsamling på over 2.000 kunstverk. Det er imidlertid denne lidenskapen som har blitt kimen til den store konflikten i sørlandsbyen hvor han kommer fra.

Det startet med at Nicolai Tangen i 2018 bestemte seg for overføre store deler av kunsten til en stiftelse, og at byen kunne vise frem denne kunsten ved et nytt museum. Totalt overførte han 450 millioner kroner til denne stiftelsen, AKO Foundation.

Med det ble det store, og etterhvert kontroversielle prosjektet «Kunstsiloen» født. Politikerne benyttet seg av anledningen, og bevilget store summer til prosjektet. I tillegg fikk de Kulturdepartementet med på å sprøyte inn 175 millioner til kunstsiloprosjektet.

I perioder har det haglet med leserbrev, forsideartikler og lange Facebook-tråder om prosjektet etterhvert som budsjettsprekker, forsinkelser og overoptimistiske budsjetter har dukket opp i nyhetsbildet. Det har blitt kalt «byens styggeste bygg», og et «ran av skattebetalerne».

Ifølge meningsmålinger gjort av avisen Fædrelandsvennen var det 47 prosent av innbyggerne som var mot prosjektet, og 33 prosent som støttet det.

Tangen skjøt inn 100 mill. ekstra

Prosjektet hadde en kostnadsramme på 530 millioner kroner, med statlig støtte på 175 millioner kroner. Men for å betjene gjelden og kostnadene ved prosjektet var det forventet at museet skulle ha over 150.000 besøkende.

Det tilsvarer omtrent besøkstallene til Munch-museet i Oslo.

I juni 2019 ble det klart at budsjettet ikke ville holde vann. Selv om staten hadde bevilget 175 millioner kroner i støtte til selve bygget, og Sørlandets kunstmuseer (SKMU) hadde meddelt at de ville støtte prosjektet med 100 millioner kroner via kunststiftelsen Cultiva, hadde budsjettet sprukket allerede før første spadetak var gjort.

Både selve bygget og driften ble langt dyrere enn forventet. Til slutt måtte fylkeskommunen trå til og doblet den offentlige støtten fra 3,8 mil til 7,4 mill i året.

For å gi prosjektet bedre trygghet kunngjorde Nicolai Tangen selv at han ville bidra med 100 millioner kroner fra egen lomme. 80 millioner kroner skal gå til utbyggingen, og han garanterte fem millioner i inntekter per år de første fire årene.

Les mer: Milliardær skyter inn 100 mill. i omstridt Kunstsilo-prosjekt

Sponset besøkstall

Hele veien gjennom prosjektet har det blitt budsjettert med et besøkstall på 150.000 i året. Forkjemperne hadde hevdet det var mulig, og viste til den sterke veksten på det Sørlandets Kunstmuseum. Andre mente dette var bare et luftslott.

Klassekampen kunne i mai 2019 fortelle at det er sponsing fra milliardæren Nicolai Tangen som sto bak de store besøkstallene på Sørlandets Kunstmuseum.

Ifølge avisen var den store veksten kommet av sponsede skoleturer - finansiert av AKU-kunststiftelse - som eies av milliardæren Nicolai Tangen. De hadde øremerket en million kroner i året for å sponse turer til skoleelever.

Det var 44.490 besøkende ved Sørlandets kunstmuseer i 2018, hele 61 prosent av dem var barn med fri entré på museet.

Les også: Skjebnemøte for omstridt Kunstsilo: Dobler offentlig støtte etter diger budsjettsprekk

Sørlendingen og gründer Einar Øgrey Brandsdal som står bak nettbutikker som blivakker.no fortalte Nettavisen at han mente prosjektet var et ran av skattebetalerne.

– I min verden henger ikke budsjettene deres sammen med virkeligheten. Jeg er oppgitt over at man gjør alt hva man kan for å hjelpe mangemilliardær Nicolai Tangen til å bygge ut et museum som skal stille ut hans private kunstsamling, sier Einar Øgrey Brandsdal til Nettavisen Økonomi.

Kostnadene hadde i løpet av 2019 økt til over 600 millioner kroner for å finansiere kunstsiloen.

Nettavisen spurte han under pressekonferansen torsdag hvor han ble presentert som den nye oljefondsjefen om det var noe som heftet ved hans fortid.

– Jeg får av sentralbanksjef Øystein Olsen fortsatt lov til å kjøpe kunst, men ikke for oljefondets regning, sa Tangen.

Enkel rolle

Nettavisen konfronterte torsdag tangen med det omstridte prosjektet.

- Min rolle er enkel, jeg er kun vanlig styremedlem. Jeg har jo ikke noe politisk side i den saken. Det eneste jeg har forsøkt å gjøre, var å gi bort det fineste jeg har, og det er kunstsamlingen. Den har jeg holdt på samle i 25 år, det er det jeg forsøkte på.

- Så ble det mye oppstyr, men det har vi lagt bak oss. Jeg er gift med en veldig fornuftig dame som har lært meg å legge konflikter bak meg, så dette har jeg lagt bak meg for lenge siden, svarer Tangen på spørsmål fra Nettavisen Økonomi..

Tangen ble av bladet Kapital i fjor vurdert til Norges 41. rikeste person, med en anslått nettoformue på 5,5 milliarder kroner, opp hele 72 prosent fra 2018.

Prisbelønt

Tangens hedgefond, AKO Capital, har vunnet priser på rekke og rad de seneste årene, og i 2018 ble det kåret til årets fond i Europa av Eurohedge. Tangen er toppleder og investeringsdirektør i selskapet han i 2005 grunnla i London.

- Hva med AKO Capital, kan du garantere at fondet ikke har investert i noe som er i strid med etikkreglene til Oljefondet?
- Ja, det kan jeg garantere. Og grunnen til at jeg kan garantere det, er at vi har hatt norske investorer som har hatt som forutsetning at vi har fulgt Norges Banks etiske regler.

- Hvordan er din formue plassert i dag?
- Mye av den er plassert i AKO-fondene, men investorer forventer mer enn halvparten av formuen til forvalteren skal plasseres i egne fond.

En enkel kar

- Hvilke begrensninger har du fått fra sentralbanksjef Øystein Olsen og hovedstyret i Norges Bank for hva du kan plassere av penger fremover?

- Jeg er en enkel kar fra Sørlandet, så jeg gjør dette ekstremt enkelt, jeg investerer ikke i enkeltaksjer, jeg investerer ikke i unoterte papirer eller selskaper. Jeg har investert i registrerte fond, men det blir nå avviklet, og det andre blir lagt inn i den veldedige stiftelsen som jeg nå gir bort.

- Det jeg blir sittende igjen med, er andelene i AKO-fondene, forsikrer den nye lederen av oljefondet.

Sentralbanksjef Øystein Olsen tilføyer overfor Nettavisen at dette ikke har vært noe diskusjonstema under ansettelsesprosessen.