Økningen skyldes i hovedsak vesentlig høyere inntekter som følge av økte olje- og gasspriser.

Det skriver selskapet i en pressemelding onsdag.

– Resultatet er et produkt av mange års hardt arbeid, men også den vanskelige posisjonen Europa er i på grunn av krigen i Ukraina, sier administrerende direktør Kristin Kragseth.

Det norske oljeselskapet Petoro overfører 113 milliarder kroner i kontantstrøm til staten i 1. kvartal - 87 milliarder mer enn i fjor.

Les også: Pengesekken som gir Putin mareritt: – Det er dramatisk

Krigen i Ukraina

Krigen i Ukraina har ført til en kraftig økning i energiprisene.

– Krigen har tydelig satt sikkerhetspolitikk og forsyningssikkerhet på dagsordenen. Hvor energien produseres, er viktig, og vi ser nå helt klart hvor stor betydning Norge har som en trygg og pålitelig leverandør av energi til Europa, sier Kragseth.

Total produksjon i første kvartal var 1.078 tusen fat oljeekvivalenter per dag (kboed), en oppgang på 32 kboed sammenlignet med samme periode i fjor.

Gassproduksjonen var på 112 millioner standard kubikkmeter per dag, en økning på 8 prosent. Økningen skyldes i hovedsak økt gassuttak på Gullfaks og Troll, samt produksjon fra Martin Linge som startet opp sommeren 2021.

Petoro forvalter statens direkte eierskap i olje- og gassfelt, eller statens direkte økonomiske engasjement (SDØE). Kontantstrømmen fra SDØE blir i sin helhet overført til Statens pensjonsfond utland (Oljefondet).