Oslo kommune har i en årrekke hatt behov for en ny reservevannsforsyning. Det har alle partier vært enige om. Men planen som ble lagt frem på 12,5 milliarder kroner, ble i april fem milliarder kroner dyrere. Det førte til mistillit mot daværende byråd Lan Marie Berg (MDG).

I tillegg vil den andre delen av prosjektet koste ni milliarder kroner. Det er syv milliarder kroner mer enn antatt. Staten har sagt nei til å hjelpe Oslo med regningen. Dermed vil det bety økt vannavgift for husstandene i Oslo i 40 år fremover.

– Står til stryk

– Overskridelsene er ekstremt høye. På halvannet år sprakk kostnadsrammen med fem milliarder kroner, og dessverre ser det dårlig ut også i andre del av prosjektet, som foreløpig har en sprekk på syv milliarder kroner.

Det sier sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum. Han er en av jurymedlemmene i komiteen for Sløseriprisen 2022, og har nominert prosjektet til å vinne den gjeve prisen.

I november 2019 bestemte Oslo bystyre seg for å bruke Holsfjorden som reservevannkilde. Da var kostnadsrammen politikerne godkjente på 12,5 milliarder kroner.

Dette er den femte og siste kandidaten til Sløseriprisen. Om kort tid vil leserne ta stilling til hvem som vinner den gjeve prisen.

Les om de øvrige kandidatene til Sløseriprisen 2022:

Sprekk på sju milliarder

Bare halvannet år senere spratt prisen opp med fem milliarder kroner. Det ble stor ståhei over at daværende byråd Lan Marie Berg (MDG) hadde kjent til kostnadssprekken i et halvår før bystyret ble informert.

I august ble det klart at del to av prosjektet vil få en prislapp på over ni milliarder kroner. En sprekk på syv milliarder kroner.

Byrådet i Oslo la nylig frem endringer i budsjettet for neste år. Der blir det tydelig at kommunen øker vannavgiften kraftig. Og den vil øke langt mer de kommende årene.

Avgiften øker med 7000 kroner for en vanlig bolig

I år betaler en 120 kvadratmeter husstand en avgift på 5.656 kroner. I 2026 vil den samme familien betale 12.600 kroner.

Stavrum mener det er spesielt problematisk at ekstreme overskridelser gjør det umulig for folk å ta stilling til prosjektene, og prioriteringene. Fordi de blir forespeilet noe helt feil.

– Konsekvensen blir dyrere vann for hele Oslos befolkning de neste 40 årene, som følge av et prosjekt er dårlig saksbehandlet, uten mulighet for ordentlig demokratisk behandling, sier Stavrum.

– Men dette prosjektet handler vel om at Oslo er nødt til å ha det?

– Det er godt mulig Oslo ikke hadde noe annet valg enn å bygge drikkevannsforsyning, men det er ikke noe forsvar for et utredningsarbeid som står til stryk, sier Stavrum.

– Må rydde opp etter andre

Byråd for miljø- og samferdsel Sirin Stav forstår godt at folk reagerer på økningene i avgiftene, og kostnadssprekkene. Men mener det er både nødvendig, og at de dessverre har fått jobben med å rydde opp etter de som har styrt Oslo tidligere.

– Gebyrene øker nå fordi dette byrådet tar igjen et enormt etterslep på kritiske viktige investeringer, etter at andre politikere i årevis har unnlatt å ta ansvar, sier Stav til Nettavisen og legger til:

– Det koster, men vi er nødt til å rense utslipp til en Oslofjord som trues av kollaps og gi Oslo en ny og trygg vannforsyning. Det gjør vi nå.

I lang tid har Oslo kommune hatt de laveste kommunale avgiftene i Norge, eller vært blant dem med laveste avgifter. Men det blir det brått slutt på med den skarpe økningen.

– Jeg skjønner at folk reagerer på at gebyrene øker. Prisveksten i samfunnet gjør dessverre at alt blir dyrere og flere får det trangere. Kommunen har ikke «egne penger», bare fellesskapets penger. Om disse skulle gått til økte vannutgifter, så hadde vi måttet kutte for eksempel i barnehage-tilbudet, vedlikeholdet i gater og parker eller i omsorgstjenestene, sier Stav.

Vannforsyningen i Oslo er femte og siste kandidat til Sløseriprisen 2022. Om kort tid vil leserne bestemme hvilken kandidat som fortjener prisen.