Gå til sidens hovedinnhold

Milliarder til Statkraft

Statkraft kan få inn 16,5 milliarder kroner på et eventuelt salg av Sydkraft-aksjer. Om kort tid kan selskapet komme til å kvitte seg med eierandelen på 44 prosent.

Krafteksperter Dagens Næringsliv har vært i kontakt med, mener Statkraft vil selge seg ut av Sydkraft, og at spørsmålet er hvor raskt dette kan skje og ikke om det vil skje.

Statkraft har opsjon på å selge sine Sydkraft-aksjer til det tyske selskapet E.on for omtrent 16,5 milliarder kroner. Kostprisen på aksjene er rundt 12 milliarder kroner, og dermed vil Statkraft sitte igjen med en gevinst på over fire milliarder kroner.

Ved hjelp av milliardene fra salget vil Statkraft trolig kjøpe seg opp i to tyske energiselskaper.

Fredag ble det kjent at Statkraft har lagt inn bud på eierandeler i de tyske energiselskapene VNG og EWE. For Statkraft vil det bety en sterkere stilling i krysset mellom Nordsjøen og Russland.

Ettersom Statkraft ikke lenger er garantert å få utbetalt de 10 milliarder statlige kronene Stortinget lovte selskapet i vår, må kjøpet trolig finansieres av et aksjesalg i Sydkraft. Og selger de seg ikke helt ut av selskapet, kan det være aktuelt å selge ut en del av aksjeposten kontant.

For E.on vil et kjøp av Sydkraft bety en mulighet for å komme inn på det norske markedet via det svenske selskapet.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett