SKØYEN (Nettavisen): Matvaregiganten la tirsdag morgen frem kvartalstall som skuffet aksjemarkedet. Store kostnadsøkninger får hovedskylden for lavere marginer, Orkla har ikke klart å kompensere disse.

Til tross for at styret foreslår et utbytte til eierne på tre kroner per aksje, samlet tre milliarder kroner, er ikke det nok til å blidgjøre aksjemarkedet (se grafen under). Hagen får ca. 750 millioner av utbyttet gjennom sine investeringsselskap, primært Canica.

Børsraset på 7 milliarder kroner gjør at eierne i Orkla er blitt 5 milliarder fattigere på papiret. Storaksjonær Stein Erik Hagens andel av dette (25 prosent) utgjør følgelig 1,25 milliarder kroner. Konsernsjef Nils K. Selte i Orkla sier dette i en pressemelding om fjoråret:

Betydelige kostnadsøkninger

– Orkla har i 2022 stått overfor en utfordrende markedssituasjon preget av betydelige kostnadsøkninger på innsatsfaktorer, store verdikjedeforstyrrelser og usikkerhet rundt den globale matvaresituasjonen. I 4. kvartal opplevde vi økte kostnader gjennom hele verdikjeden.

– Økt inflasjon og stigende rente har i de fleste av våre markeder redusert forbrukernes kjøpekraft, noe som igjen har lagt press på våre salgsvolumer., sier konsernsjef Nils K. Selte i Orkla i en børsmelding tirsdag morgen.

Driftsmarginen i det viktige området Orkla Foods falt fra 14,5 prosent i fjerde kvartal 2021 til 11,6 prosent i tilsvarende kvartal i fjor.

– Jeg er ikke fornøyd med resultatene i fjerde kvartal, sa Selte på en presentasjon tirsdag morgen. Samtidig foreslår Orkla-styret et utbytte på 3,0 kroner per aksje for 2022. Det tilsvarer drøye 3 milliarder kroner til eierne med Stein-Erik Hagen i spissen.

Til tross for at penger kan drysse inn på kontoene til eierne, reagerte ikke markedet positivt på tallene. Orkla er i skrivende stund nede over syv prosent på børsen.

Under forventningene

Orklas merkevarevirksomhet oppnådde en vekst i driftsinntektene på pene 13 prosent i fjerde kvartal 2022 fra fjerde kvartal 2021. Orkla skriver i børsmeldingen at veksten var drevet av prisøkninger for å kompensere for høy kostnadsøkning på energi, råvarer, emballasje og frakt.

– Vi venter at 2023 blir et utfordrende år, med høye innkjøpskostnader, sa Selte. Nå lanseres et kostnadsprogram som skal spare Orkla for 1 milliard.

Orkla-konsernet hadde i fjor 15 prosent høyere kostnader sammenlignet med 2021. I kroner økte de med 6,5 milliarder.

Ifølge estimater innhentet av nyhetsbyrået TDN Direkt ventet analytikerne i gjennomsnitt en omsetning i kvartalet på 15,6 milliarder kroner. Men, driftsresultatet og resultatet før skatt var spådd å bli 1,97 milliarder kroner, så her skuffet Orkla analytikerne.

For året som helhet økte Orklas driftsinntekter med 16 prosent til 58.391 mill. kroner. Her var det ventet en omsetning på 57,9 milliarder kroner. Orkla har til tross for problemene klart å opprettholde markedsandeler og ha en god leveringsevne.

Orkla skal fremover øke investeringene innen merkevarebygging, samtidig som selskapet vil forsterke våre kostnadsreduserende tiltak ­Orkla bli et ledende industrielt investeringsselskap. Den nye forretningsmodellen trer formelt i kraft fra 1. mars 2023.