*Nettavisen* Økonomi.

Milliardsmell for klesgiganten H&M

H&M, Hennes & Mauritz H&M, Hennes & Mauritz

H&M, Hennes & Mauritz H&M, Hennes & Mauritz

Korona har rammet H&M særdeles hardt.

26.06.20 11:13

H&M tapte 50 prosent av omsetningen i annet kvartal 2020 - salget falt fra 57,5 til 28,6 milliarder svenske kroner.

I dag melder klesgiganten et underskudd på 6,5 milliarder svenske kroner før skatt, 5 milliarder etter skatt, som tilsvarer 3,02 svenske kroner per aksje. I tilsvarende periode i fjor gikk selskapet med et overskudd på rundt seks milliarder kroner. Underskuddet er i tråd med hva analytikere hadde spådd på forhånd.

I midten av april var om lag 80 prosent av kjedens butikker midlertidig stengt. En gradvis gjenåpning har foregått siden midten av april. I en melding 15. juni meldte den svenske kjeden at 900 av over 5000 butikker fortsatt var stengt.

Også i starten av juni var salget kraftig svekket - med 30 prosent i lokale valutaer, sammenliknet med samme periode i 2019. Nettsalget økte med 36 prosent i den samme perioden.

Les også: Kjøpefesten fortsetter - nye tall overrasker ekspertene

Les også: H&M-sjefen: - Forbruksskammen får forferdelige sosiale følger

Satser tungt på nett

Konsernsjef Helena Helmersson varsler en stor satsing på netthandel, som er fremskyndet av Covid 19-situasjonen:.

- Etter at vi har begynt å åpne våre butikker igjen, har salget tatt seg opp igjen fortere enn ventet. For å håndtere de raske endringene i kundeatferd som er utløst av Covid-19, trapper vi opp vår digitale utvikling, sier hun i en uttalelse i forbindelse med resultatfremleggelsen.

Les også: En av Norges dyreste hytter har dukket opp på Finn: - Det finnes ikke maken

Bruttofortjenesten var på 13,3 milliarder (mot 31,8 mrd. SEK i samme periode i 2019) svenske kroner, som svarer til en bruttomargin på 46,3 percent (55,4 i andre kvartal 2019). H&M skriver i kvartalsrapporten at nedgangen i bruttomargin i hovedsak tilskrives kostnader knyttet til "kostnader for varer solgt", som "ikke kan justeres i takt med den raske utviklingen av Covid-19-situasjonen".

Kostnader for salg og administrasjon inkludert avskrivninger falt med 25 prosent i kvartalet. H&M-gruppen har imidlertid solid likviditet. Per 31. mai har H&M-konsernet en kontantbeholdning på 12 milliarder svenske kroner, 31 milliarder inkludert ubenyttede deler av kassekreditten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag