*Nettavisen* Økonomi.

Milliardtap etter Røkke-deal

Foto: Scanpix

Siden tredelingen av Aker Kværner-konsernet ble presentert 1. mars i år, har verdien av Kværner falt med nær én milliard på børsen.

02.04.04 14:44

Folketrygdfondet har tapt bortimot 20 millioner kroner på Røkke-dealen så langt.

Det nye Aker Kværner har fått en heller kjølig mottagelse på børsen i dag. Og Kværner-aksjen har også falt videre. Kursen har falt fra 140,50 til 120 kroner siden tredelingen kom på bordet, et fall som vil si bortimot en milliard kroner for aksjonærene.

- Så langt har den geniale dealen som Røkke kom med, ført til at Kværner-aksjen har kollapset, sier en investor til TV2 Nettavisen som ønsker å være anonym.

Kan veksle inn aksjene

I mai skal dagens Kværner-aksjonærer kunne bytte inn mesteparten av sine aksjer i Aker Kværner- og Aker Yards-aksjer. Detaljene rundt dette blir trolig lagt frem i slutten av april, og transaksjonen vil trolig ikke finne sted før en gang i mai, ifølge Aker Kværners informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid.

Dagens Kværner-aksjonærer vet med andre ord ikke hvordan det endelige bytteforholdet vil bli. Men det som ble skissert initielt i forbindelse med tredelingen, var at 100 Kværner-aksjer vil gi 55 Aker Kværner-aksjer, 30 Aker Yards-aksjer og at man blir sittende med de resterende 15 Kværner-aksjene, ifølge Drangeid.

Skyhøye forventninger

Analytikere som TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med, har ingen annen forklaring på kursfallet i Kværner enn at forventningene var skrudd for høyt opp i forkant, og at markedet etter hvert har tatt inn over seg realitetene.

Røkke er største aksjonær i Kværner med 22,3 millioner aksjer og har følgelig et verdifall på bortimot en halv milliard kronert, men Røkke sitter på flere sider av bordet nå, og hans endelige nettoresultat av transaksjonene er det for tidlig å si noe om.

SEB og Bank of New York (begge klientkonti) følger etter med henholdsvis 1,18 milloner aksjer og rundt 919.000 aksjer, mens Folketrygdfondet sitter med drøyt 900.000 aksjer og har altså tapt drøyt 18 millioner kroner på en måned.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag