Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Millionavtale gikk som smurt

Foto: photos.com / Montasje
Sist oppdatert:
Salgsansvarlig Tom Tuhus i Thales oppvartet hærtoppene på fisketur i lakseelva Orkla. Få uker senere fikk han napp på en millionavtale med Hæren.

I dag kan TV 2 Nettavisen avsløre at mannen som ledet kontraktsforhandlingene for Thales, er salgsansvarlig Tom Tuhus, som i fjor var vertskap da hærtoppene var på gratis fisketur i den ekslusive lakseelven Orkla.

Tuhus fikk en laks på 5,6 kilo på fisketuren med offiserene, og kunne senere glede seg over at Hæren ga Thales en millionkontrakt på levering av tjenester til NATO-øvelsen Battle Griffin - i strid med Forsvarets egne regler.

Laksebrigadér
Forsvaret ønsker ikke å opplyse om hvem som fungerte som Tuhus' motpart under kontraktsforhandlingene. Avdelingen som stod for bestillingen, er Hærens transformasjons- og doktrinekommando, TRADOK.

Denne avdelingen sorterer rett under Hærstaben, som ledes av brigadér Arne Skjærpe. Skjærpe er en av de seks offiserene som er under gransking for å ha deltatt på smøreturene i regi av Thales.

Reiseregninger TV 2 Nettavisen sitter på, viser at Skjærpe den 30. august i fjor - dagen etter hjemkomsten fra fiskturen - hadde et møte med ledelsen i TRADOK.

Tvil om tema
Ifølge pressetalsmann Erling Kristiansen ved Tradok var tema for møtet omstillingene i Hæren. Kristiansen sier han tviler på at innkjøpene av programvare og tjenester til Battle Griffin kom opp på møtet.

- Nå er det vanskelig å spole tilbake til 30. august i fjor, men jeg tviler på at dette var et tema. I den store sammenhengen er dette en liten investering, som det neppe var naturlig å bruke tid på, sier Kristiansen.

Brigadér Skjærpe har tidligere ikke ønsket å kommentere Thales-saken overfor TV 2 Nettavisen. Han ønsker heller ikke å kommentere de nye opplysningene i saken.

Stoppet etter avsløring
TV 2 Nettavisen kunne i går melde at Forsvarsstaben stoppet millionkontrakten med forsvarsleverandøren Thales i forbindelse med granskingen av de seks hæroffiserene som tok imot gratis lakseturer.

Forsvarsdepartementet hadde på forhånd refset Hæren for å ha inngått avtalen direkte med Thales - stikk i strid med Forsvarets regler. Departementet ga likevel klarsignal for å sluttføre forhandlingene, fordi Hæren allerede hadde bundet seg til Thales.

Etter TV 2 Nettavisens avsløringer om at Thales spanderte fisketurer på hærtoppene, valgte Forsvaret selv å stoppe hele kontrakten.

Avtalen mellom Forsvaret og Thales gjaldt leveranser av programvare og tjenester i forbindelse med militærøvelsen Battle Griffin 2005 som holdes i slutten av denne måneden. Prisen på leveransen var i underkant av 10 millioner kroner.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!