Gå til sidens hovedinnhold

Millionforlik for Olav Thon

Olav Thon og Asplan Viak har etter flere år inngått forlik. Thon stikker av med flere millioner i erstatning.

I 2019 saksøkte Thon Kjøpsenter Øst AS, ingeniør- og arkitektselskapet Asplan Viak for mangelfull prosjektering og rådgivning. Søksmålet kom i kjølvannet av at gågaten i Geilo sentrum var sperret av i flere måneder i 2016 grunnet konstruksjonsskader i parkeringshuset. Gågaten var stengt midt i sommersesongen.

Avstengingen ble gjennomført etter Thon Hotel Gruppen hadde engasjert Asplan Viak for å vurdere anlegget og tryggheten.

- Millionforlik

Nå har partene inngått forlik. Hallingdølen melder at Asplan Viak skal betale Thon fem millioner kroner og dekke saksomkostningene til Thon på 1.5 millioner kroner.

Det hele startet med at det var kommet en sprekk på toppen av parkeringshuset til Thon, som utgjør torget på Geilo. Dette skjedde i forbindelse med en is-skulptur festival.

Les også: Kjempesmell for Olav Thon

– Hol kommunen satt opp masse is-skulpturer som var så tunge så det kom en sprekk i taket på parkeringshuset. Dette var så alvorlig at Asplan Viak mente vi måtte rive hele huset. Det ville koste mellom 40 og 60 millioner kroner og Geilo hadde blitt liggende som en byggeplass i flere år, sier Olav Thon i en telefonsamtale med Nettavisen.

- Lykkelig slutt

Ved hjelp av sivilingeniør Arne Vaslag fant imidlertid Thon en løsning som gjorde at de kunne reparere sprekken til en pris på to millioner.

– Han gjorde vei i vellinga og fant en løsning som forsterket bygget og der sprekkene var ble det limt sammen. Nå står parkeringshuset i 100 år. Det er ganske utrolig, sier Thon.

Les også: Tøffere tider for Thon, men vokser videre

Men Thon ville ha saksomkostningene på tre million kroner. Det ville ikke Asplan Viak betale, og saken har nå pågått i fem år, til Thon gikk seirende ut i forrige uke.

-Det viser hvor farlig det er å lytte til konsulenter. De mener det nok bra, men det er mange typer konsulenter, og det er mange løsninger som kanskje var bra for noen år siden, men der det i mellomtiden er komme ny teknologi som ordnet det på en bedre måte.

Dette er ikke første gang konflikten har vært oppe for retten. I juni 2019 ble saken lagt fram i Hallingdal tingrett. Da mente Asplan Viak at Thon ikke kunne hevde rådgivningsfeil fordi det ikke var reklamert i tide. Asplan Viak ble frikjent på bakgrunn av for sent framsatt reklamasjon, men retten kom også fram til at det forelå en rådgivningsfeil. Dette åpnet opp for en ny runde i lagmannsretten.

Netten Østenberg, innovasjon- og markedsdirektør i Asplan Viak, bekrefter at de nylig har inngått forlik i saken.

- Etter en totalvurdering ønsker vi å avslutte saken, sier Østberg.

Les også: Olav Thon: Derfor har han hatt både kone og kjæreste i over tretti år

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk