*Nettavisen* Økonomi.

Milliongevinst for Kahoot-investorer - skal på børs

VINNERE: Tor Aksel Voldberg, Bill Gates og Microsoft og Jan Haudemann-Andersen har alle tjent gode penger på Kahoot! det siste året.

Quiz-appen Kahoot! er blitt en gullgruve. Jan Haudemann-Andersen har alene tjent rundt 300 millioner kroner på verdenssuksessen.

29.03.19 09:58

- Det har vært en god investering. Det ser i hvert fall greit ut foreløpig, sier Jan Haudemann-Andersen til Nettavisen.

Den norske spill-appen Kahoot! er blitt en gigantisk suksess med over en milliard brukere på verdensbasis.

Den er spesielt populær på skoler, inkludert i USA.

- Jeg mener hovedgrunnen til suksess for Kahoot! er at vi har lagd et produkt som skaper engasjement i utdanningen, hos bedrifter og i sosiale samlinger, sier Åsmund Furuseth, daglig leder for Kahoot!, til Nettavisen.

Torsdag meldte selskapet at de nå skal ta skrittet opp og bli notert på Oslo Børs, gjennom Merkur Markets. Børsnoteringen skal skje innen sommeren 2019.

Kule

Også finansielt er appen blitt kjempepopulær og fremgangen har gitt klingende mynt i kassen til investorer som Haudemann-Andersen.

Kahoot! ble notert på den norske OTC-listen i mai i fjor og siden den gang har verdien tredoblet seg fra én til tre milliarder kroner.

Blant de store vinnerne er norske investorer som nevnte Haudemann-Andersen, Kristian Falnes og Tore Aksel Voldberg. Alle har kjøpt store andeler i selskapet.

Les også: Stein Erik Hagen venter butikknedleggelser: - Vi står ved et veiskille

Men også store internasjonale investorer er inne i appselskapet, inkludert Microsoft og Disney.

Største eier

Aller størst er Haudemann-Andersen med en aksjepost på 14,3 prosent.

Verdiene på aksjene har økt med rundt 280 millioner kroner på Kahoot! siden mai i fjor gjennom tre selskaper, Datum, Datum Vekst, Hopsborg og Trojan.

Haudemann-Andersen har vært inne i Kahoot! i 1,5 år.

- Med hovedinvesteringen (Datum, red.anm) har vi vært inne i ni måneder, sier investoren.

- Hvor lenge venter dere å beholde investeringen i Kahoot!?

- Vi sier ikke noe spesifikt om sånne ting, men vanligvis på sånne investeringene er vi inne i tre til fem år. Nå har vi sittet snart ett år med hovedinvesteringen, sier han.

Microsoft og Disney

Men Haudemann-Andersen er altså langt fra den eneste som har gjort en kule på Kahoot.

Teknologigiganten Microsoft gikk inn i Kahoot! i mars i fjor, samtidig som Haudemanns Datum. Oppgangen til Kahoot-aksjen siden den gang gjør at Microsoft har firedoblet pengene på sin opprinnelige investering.

Selskapet, der Bill Gates fortsatt er inne på eiersiden, har nå en eierpost på seks prosent. Det gjør Microsoft til Kahoot!s femte største eier.

Klikk på bildet for å forstørre.

AKSJONÆRER: Oversikten over de største 30 aksjonærene i Kahoot!

Underholdningsgiganten Disney har også tjent godt på Kahoot! Gjennom investeringsselskapet Accelerator benyttet Disney seg i desember for en såkalt tegningsrett inngått tidligere i fjor. En slik tegningsrett gir selskapet rett til kjøpe aksjer til en bestemt pris på et senere tidspunkt.

Les mer: Disney kjøper seg inn i Kahoot!

Grunnet den kraftig oppgangen til Kahoot! i løpet av fjoråret ble denne retten svært lønnsom for underholdningskonsernet. Da de i desember benyttet seg av tegningsretten, kunne de kjøpe 4,7 millioner aksjer i Kahoot! til fem kroner aksjen, selv om aksjen ellers var omsatt for 23 millioner kroner.

Det vil si at Disney så langt har tjent nærmere 100 millioner kroner på Kahoot!-eventyret.

De er nå fortsatt inne som en av Kahoot!s største investorer, men en aksjeandel på fire prosent.

Les også: Lovendring fratar alle kinoansatte frikortet: - Ekstremt uheldig

Bjellesau

Også andre store norske investorer har satset på Kahoot!.

Investor Tore Aksel Voldberg kjøpte seg opp i to runder gjennom i fjor høst og eide i slutten av oktober aksjer for 32 millioner kroner.

Spesielt den første investeringen på 0,5 prosent av selskapet, gjort i slutten av august i fjor, har trolig vært svært lønnsomt. Aksjeposten som Voldberg kjøpte for 8,1 millioner kroner vil nå være verdt 13,9 millioner kroner i dag.

Også den tidligere Skagen-forvalteren Kristian Falnes sitter trolig med en pen gevinst i selskapet etter å ha kjøpt seg opp i selskapet i flere omganger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.