Mindre vann i magasinene

For første gang på 16 uker synker fyllingsgraden i landets vannmagasiner. Dermed øker faren for ny strømkrise til vinteren.

Fyllingsgraden sank 0,3 prosentpoeng fra forrige uke og er nå 65,9 prosent av total magasinkapasitet.

Det viser tall Statistisk sentralbyrå (SSB) og Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) la fram onsdag.

Normalt skal fyllingsgraden stige i vannmagasinene på denne tiden av året. Medianverdien for årstiden ligger på 89,4 prosent.

23,5 prosent under normalen

Dermed er fyllingsgraden 23,5 prosent lavere enn hva som er normalt.

– En svak nedgang i noen uker med lave tilsig er innenfor naturlige variasjoner. Den videre utviklingen kommer an på hva slags værforhold vi får fremover, men med normale tilsig utover høsten, vil vi allikevel komme bedre ut enn i fjor høst, kommenterer vassdrags- og energidirektør Agnar Aas.

Han forventer også at importen til Norge vil ta seg opp igjen utover høsten.

– På grunn av varmebølgen over Europa er det i øyeblikket svært kostbart å importere kraft fra Tyskland til Norden, men vi importerer mye fra Russland og Polen. Samtidig har Sverige, som er en del av vårt felles nordiske system, en lavere magasinfylling enn Norge. Deler av kjernekraften der er også ute på grunn av revisjoner av anleggene, så det er naturlig at noe norsk eksport går dit.

Fyllingsgraden falt over hele landet, men nedgangen var størst i de sørlige deler av landet.

Prisene faller

Til tross for de dårlige tallene for vannfyllingen, trekker prisene på den fellesnordiske kraftbørsen Nord Pool ned i dag. Både systemprisen og terminprisene viser nedgang fra tirsdag.

– Markedet er avventende, samtidig som omsetningen er lav. Dermed kan prisdannelsen bli annerledes enn når vi har et likvid marked, sier informasjonsdirektør i Nord Pool, Hartvig Munthe Kaas, til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.