*Nettavisen* Økonomi.

Mindre vann presser strømprisen opp

Foto: (Scanpix)

Ferske tall viser at fyllingsgraden i vannmagasinene er på vei ned. På kraftbørsen stiger strømprisen.

29.10.03 15:24

Fyllingsgraden sank fra 71,4 til 69,0 prosent den siste uken. Det viser tall Statistisk sentralbyrå og Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) la fram onsdag.

Tørrvær har presset prisen opp på kraftbørsen Nord Pool og tallene fra SSB og NVE bekrefter frykten som har preget markedet.

Kulde og lite nedbør
Ifølge NVE er det lite nedbør og kulde som har ført til lave tilsig den siste uken.

- Kaldt vær ga økt forbruk og prisoppgang i hele Norden. Det er vannkraftproduksjonen som er billigst å øke når forbruket øker unormalt raskt som følge av værforholdene. Norske vannkraftprodusenter sto for nær halvparten av den nordiske produksjonsøkningen, mens svensk, finsk og dansk produksjon økte om lag like mye, skriver NVE i en pressemelding.

NVE anslo tidligere i år en fyllingsgrad på 60 prosent ved nyttår. Nå justeres dette anslaget ned til 55 prosent.

Kan få 20 prosent prisoppgang
Vannmagasinene går nå inn i sin siste periode med nedbør før vinteren for alvor setter inn. På Nord Pool har strømprisen beveget seg betraktelig opp i løpet av dagen. Markedet regner med at prisene kan stige med opptil 20 prosent de kommende ukene.

Terminkontraktene på Nord Pool viser at strøm for levering i januar nå prises inn til rundt 36,5 øre per kilowattime. Systemprisen for torsdag endte på 30,5 øre per kilowattime.

20 prosent under normalen
Fyllingsgraden ligger 20,1 prosentpoeng under medianverdien for fyllingsgraden på tilsvarende tidspunkt for årene 1990-2000.

Normalt skal fyllingsgraden ligge stabilt på denne tiden av året.

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.