*Nettavisen* Økonomi.

Minus 54 mrd. på 5 minutter

54 milliarder fordunstet ved børsåpning, og det stoppet ikke der. Følg aksjemassakren her.

18.05.06 16:09

FØLG KURSENE HER

Før åpningen på Oslo Børs var verdien av hele børsen på 1.793,54 milliarder kroner. I løpet av noen hektiske handelsminutter måtte investorene konstatere at milliardene fløy ut av børsen.

Hovedindeksen falt med hele 3,5 prosent til til 385,31 poeng, og børsverdien ble redusert til ca 1.740 milliarder kroner. Dermed ble 54 milliarder borte av totalverdien på Oslo Børs.

NA24 - din nye næringslivsavis

Etter åpningen falt børsen videre, og hovedindeksen var ned 5,5 prosent etter en halv times handel. Det er detsjette største falletpå børsen noensinne. Hovedindeksen steg til minus 3,5 prosent ved lunsjtider, men var ved 13.50-tiden tilbake til minus 5,5 prosent.

Snudd ned
Oslo Børs har nå falt hele 11,5 prosent på en uke. Forrige torsdag satte Oslo Børs ny toppnotering på 430,88 poeng. Børsen er dermed ned 12,8 prosent siden toppnoteringen.

SEB Enskildas strateg Tom Kavli tror børsen er inne i en korreksjon på 10-15 prosent. Les intervjuet her.

Stjerneforvalteren Kristian Falnes i Skagen Fondene tror imidlertid ikke oppgangen er over for denne gang, men mener det er vanskelig å spå hva som skjer på kortsikt.

- Det er litt urolig om dagen, er Kristian Falnes kommentar til NA24 iMarkedet.

Børsene i Europa og Asia har falt mye de siste dagene. Mye av nedgangen er knyttet til fare for større inflasjon.

- Det er mer inflasjonsfrykt og inflasjon er ikke noe særlig for markedet, sier Falnes til NA24 iMarkedet.

Forvalteren mener det ikke er mulig å spå hva som kommer til å skje videre i markedet på kortsikt.

- Kortsiktig er det umulig å spå siden det er mye psykologi inne i bildet, sier Falnes til NA24 iMarkedet.

Falnes mener også at vi i Norge har sett en utvikling de siste årene der aktørene er mer villige til å ta risiko og at det er mange som ikke som tåler at markedet faller siden de har lånefinansiert investeringene.

- Tror ikke vi skal avblåse konjunkturoppgangen for denne gang, siden utviklingen i Asia er så pass sterkt, påpeker Falnes.


Redd for renten
Det var oljetungvekterne Statoil og Hydro som ledet an nedgangen. Disse aksjene falt henholdsvis 4,2 prosent og 4,9 prosent. Verst gikk det imidlertid ut over traderfavoritten DNO, som falt 8 prosent. Ellers var en rekke av de høytflyvende oljerelaterte norske aksjene tilbake. Bakgrunnen var at oljeprisen fortsatte sin trend nedover. I morgentimene torsdag var prisen på nordsjøolje på 68,85 dollar.

I tillegg til dette var verdensbørsene svake i går. Både i USA og Asia var det klar nedgang, etter at inflasjonsfrykten har økt i markedene.

Her kan du følge utviklingen på Oslo Børs og i Europa.


I aksjemarkedet er renten også i fokus etter at den amerikanske inflasjonen steg mer enn ventet. Aksjemarkedene liker ikke renteøkninger, fordi det banksparing da blir en bedre spareform relativt til aksjemarkedet.

- Bedriftene leverer, men det er rente som er i fokus. Selv om oljeprisen falt i går så hjalp det ikke, sier en aksjemegler til NA24 iMarkedet. Megleren tror ikke det blir et krakk, som følge av sterke resultater fra bedriftene.

– Men vi skal ned, sier megleren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.