Misfornøyd med rentekutt fra Foss

LO Stat er langt fra fornøyd med finansminister Per-Kristian Foss' reduksjon av den såkalte normrenta.

Torsdag ble det klart at Finansdepartementet senker den såkalte normrenta med 0,75 prosentpoeng.

- Ikke tilstrekkelig. Det er fortsatt ingen fordel for statsansatte å ta boliglån i Statens Pensjonskasse, sier LO Stat-leder Morten Øye.

Normrenta senkes fra 3,25 til 2,5 prosent fra og med 1. mai. Det betyr at tilsatte i staten med lån i Statens Pensjonskasse får senket renta fra 3,75 til 3,0 prosent. Normrenta danner også grunnlag for beskatning av gunstige lån gitt av arbeidsgiver. Dersom rentesatsen på lånet er lik eller høyere enn normrenten, beregnes det ikke en skattepliktig fordel.

- Fortsatt er det slik at det er fullt mulig å få et rimeligere boliglån i en av de billigste bankene i det private markedet. Det betyr samtidig at våre medlemmer ligger ett til ett og et halvt prosentpoeng over det nivået renta i SPK for eksempel befant seg på i 2002.

At stadig færre statstilsatte benytter seg av ordningen, er vel også et godt eksempel på at fordelene med ordningen ikke er tilstede, mener Øye.

Øye mener at dagens regjering verken har vist evne eller vilje til å opprettholde det rentenivået som har vært en medvirkende årsak til at staten rekrutterer og beholder sine ansatte.

- Vi har gjentatte ganger tatt dette opp - og rentenivået blir garantert også et tema i årets lønnsoppgjør, konstaterer Øye.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.