Gå til sidens hovedinnhold

Mobilabonnement

Det viktigste for valget av mobilabonnement er prisen på inkludert datamengde.

Det kan være mye å spare på velge riktig mobilabonnement. For en familie med for eksempel fire forskjellige abonnement kan det bli riktig mye å spare.

Se andre oppdaterte privatøkonomiske guider på Nettavisen.

Momentene som avgjør abonnementvalget

Det er mange momenter som avgjør hva du skal velge. Her er momentene som har betydning:

 • Datamengde inkludert.
 • Datarollover: Om datamengden du ikke har brukt forrige måned blir overført til neste
 • Datapakker: Hvilke pakker for ekstra data, og til hvilken pris.
 • Pris på samtaleminutter, sms, mms, og data utover det som er inkludert. Har ingen betydning når det er fri bruk.
 • Hastighet: Har ingen betydning lenger siden alle har fri hastighet.
 • Dekning: Hvordan er dekningen der du bor og ferdes.
 • Datatvilling og tvillingSIM: Pris, og om selskapet tilbyr dette.
 • Familieabonnement: Hvilke fordeler har man ved å koble sammen flere abonnement innen familien. Har ingen betydning når det er fri bruk.
 • Ringe- og surferpriser når du er i utlandet.
 • Ringepriser til utlandet.
 • Kjøp av mobiltelefon og mobilabonnement sammen.
 • Kundetilfredshet: Hvor tilfreds er kundene i mobilselskapet.

Datamengde inkludert

For de fleste er det å vite hvor stor datamengde du bruker som avgjør hvilket abonnement som er best for deg. Abonnement som koster fra 100 kroner i måneden har gjerne fritt antall ringeminutter, sms og mms, i tillegg til en viss datamengde.

På abonnement der det er fritt antall ringeminutter, SMS og MMS er det prisen per GB (1 GB = 1000 MB) som først og fremst er avgjørende for hvilket abonnement som er best. Men det er flere kriterier som du kan lese mer om under.

Hvor stor datamengde som er inkludert i pakkeløsningene varierer fra 0,15 GB helt opp til 1000 GB. De månedlige prisene varierer da også med over 500 kroner.

I billigere abonnement er det gjerne et visst antall minutter, sms, mms, og datamengde inkludert. Det som avgjør hvem som blir billigst er hvor mye du ringer, hvor mange og hvem du ringer til (også om du ringer mest til fasttelefon eller mobil), eller ringer du stort sett til familiemedlemmer er blant spørsmålene du bør stille deg.

Hvor mye du ringer og sender sms/mms til eller i utlandet kommer i tillegg i alle tilfeller. Det samme gjelder databruk i utlandet.

Her finner du de billigste abonnementene

Du kan se detaljer for mobilabonnementene der samtaler, SMS og MMS er inkludert på to måter:

Sortert alfabetisk (da står alle abonnementene til hvert selskap under hverandre).

Sortert etter hvor mye datamengde som er inkludert i abonnementet.

På «Finn billigste mobilabonnement» (Tek.no) kan du legge inn bruksmønsteret ditt, og få opp en fullstendig liste over mobilabonnementene rangert etter pris. Her er det også forhåndsinnlagte bruksmønstre, og du kan også se hvilket av disse bruksmønstrene som ligger nærmest ditt eget.

Datarollover

Med datarollover får du overført det du ikke brukte denne måneden til neste. Dette gir deg ekstra datakvote i den neste.

Standarden er at du kan overføre like mye data til neste måned, som det er på abonnementet ditt. Har du for eksempel 3 GB, kan du overføre inntil 3 GB til neste måned (har da inntil 6 GB).

Så godt som alle mobilselskapene har nå dette tilbudet.

Datapakker

De aller fleste mobilselskapene tilbyr egne tilleggspakker på data. Har du varierende månedlig databehov vil det bli billigere å ha et billig abonnement med lite data inkludert. Da kan du legge til en datapakke etter behov. Eventuelt at du kan svitsje mellom de forskjellige abonnementene hvis mobilselskapet tilbyr det.

Les mer om datapakker og prisoversikt over dette.

Hastighet

Mobilselskapene har nå gått over til fri hastighet. Mellom selskapene er det derfor ikke lenger en faktor hvilken makshastighet abonnementet har. Men det kan være forskjeller du oppnår mellom de forskjellige operatørene som Telenor, Telia, og Ice.

Hastigheten oppgis med megabit per sekund (mbps). De høyeste hastighetene får du med 4G+-abonnement, som er enda raskere enn 4 G. Alle abonnementene har nå 4G tilknytning. I tillegg må du ha en telefon som støtter 4 G (eller 4 G+, samt at det er 4G-dekning i området.

Hvor høy nedlastingshastigheten er avhenger av flere forhold. For eksempel hvor mange som er koblet opp samtidig, du kommer i skyggen av fjell, er inne eller ute osv.

Dekning

Det er tre forskjellige selskap som har bygd sine egne mobilnett. Det er Telenor, Telia, og Ice.

Tek.no har foretar jevnlig store dekningstester. I den siste vant Telia foran Telenor. Men dette var svært knepent, slik at generelt sett er det liten forskjell. Ice er ikke så godt utbygd ennå, men de leier nett av Telia der de selv ikke har dekning.

Les den siste dekningstesten her.

Datatvilling og DataSIM

Nå som mange har nettbrett vil det for mange være praktisk å skaffe seg en datatvilling. Med en slik tvilling kan du bruke av samme datamengden i abonnementet. Dette er mye billigere enn å kjøpe et eget abonnement til nettbrettet.

Med en tvilling SIM kan du bruke to forskjellige mobiltelefoner på samme nummer.

Les mer om datatvilling og tvillingSIM, og hva dette koster.

Familieabonnement

De fleste mobilselskapene tilbyr familie- og venner-abonnementer. Normalt er dette en gratis tjeneste, slik at det ikke er noen downside på dette. Noe som kan være upraktisk er at du får alt på en felles faktura. Men for én familie kan dette tvert imot være praktisk.

Det er nå flere som har kommet med en variant der du får en rabatt når du har flere abonnementer på samme faktura. Denne rabatten gis fra første abonnement, eller fra andre. Det er tre

Chilimobil
Har ikke.

Fjordkraft
Alle i familien får såkalt fordelspris (som i praksis er normalprisen).

Ice
Har ikke direkte et familieabonnement. Men Rollover Deling kan brukes innen familien (og til andre), slik at for eksempel foreldre kan ha abonnement med mye data, og barna med minimum. Deretter kan de dele med barna det som kan gå til Rollover Deling.

MyCall
Har ikke.

OneCall
I One Call kan du legge til flere familiemedlemmer i samme pakke. For hvert familiemedlem du legger til, jo billigere blir det nye tillagte månedsabonnementet. Du har flere valgmuligheter for hvor mye data du skal legge inn i FamiliePakka.

PepCall
Har ikke.

Sponz
Har ikke.

Talkmore
Det gis 15 prosent på hvert abonnement som legges inn. Hvor stor rabatten blir i kroner avhenger av hvilket abonnement du legger til. Dette gjelder abonnementene Fritt + EU, og Trygg abonnement.

Telenor
Ved å samle minst 3 produkter inn i en Familiebonus, får du ekstra data hver måned. Hvert produkt gir 0,5 GB ekstra data.

Disse produktene gir Familiebonus: Mobilabonnement (privat og bedrift), SWAP, Mobilt Bredbånd, Bredbånd, Fiber og Hjemmetelefoni.

Alle kan være med i Familiebonus, ikke bare familie. Det er ingen grense for hvor mange som kan være med i samme Familiebonus. All bonusdataen samles i en felles pott, som gruppen selv bestemmer hvordan skal fordeles.

Telia
Tilbyr litt billigere abonnement til barn med Smart Barn (opp til 15 år) og Smart Ung (opp til 28 år).

Telipol
Kan ringe gratis til familie, og andre brukere

Priser til utlandet, og når du er i utlandet

Når du er på reise eller ferie i utlandet har det de seneste årene blitt vesentlig billigere å surfe, eller å ringe til Norge. EU har satt maksimalpriser for hvor mye mobilselskapene maksimalt kan belaste kunden. Fra 15.6.2017 skal det ikke være noen forskjell på å ringe internt i et land i EU/EØS, eller til et land innenfor dette området.

Når du er i andre land er det ingen slike bestemmelser.

Vi kan dele inn prisene inn i fire deler på det som har med utenlandspriser å gjøre

 • Surfe i utlandet
 • Ringe hjem fra utlandet
 • Ringe til et annet land fra utlandet
 • Ringe til utlandet

Les mer om utenlandspriser, og hvilke pakkeløsninger mobilselskapene har for dette.

I Smarte Pengers utenlandskalkulator kan du se hva dette koster i de viktigste turistlandene. Kalkulatoren beregner hva det koster å ringe og sende SMS til Norge, samt databruken i utlandet.

Kjøp av telefon med abonnementsbinding

Du kan få billigere telefon hvis du binder deg opp mot et abonnement. Da vil du få et abonnement som er dyrere enn det du kunne fått enn om du bare valgte det gunstigste ut fra ditt forbruk.

Du må sammenligne hva du kan få kjøpt telefonen til (på billigste måte uten binding) tillagt hva det beste mobilabonnementet koster for deg. Dette må du sammenligne med hva du må betale for bindingsabonnementet pluss prisen for mobiltelefonen.

Bruk Mobilkjøpskalkulatoren som en hjelp til å avgjøre dette.

En annen ulempe med å inngå slike avtaler, er at du som oftest får en bindingstid på tolv måneder. Forbruksmønsteret ditt kan også endre seg en del i løpet av noen måneder, og dersom du ønsker å bytte til en billigere abonnement i løpet av bindingsperioden, må du regne med å betale et gebyr på noen hundrelapper. Gebyret du må betale avhenger av hvor lenge det er igjen av bindingstiden.

Kundetilfredshet

Det er to målinger på kundetilfredshet. Dette gjøres av Norsk Kundebarometer og EPSI. Undersøkelsene viser er det de mindre utfordrerne har de mest fornøyde kundene.

Tallene for kundetilfredsheten kan du lese her.

Se også:

Om mobilt bredbånd

Om bredbånd