*Nettavisen* Økonomi.

Mobilen for jobbnarkomane

PalmOne Treo 650 er telefonen for e-post-junkier og proffbrukere som vil ha alt. Sjekk vår store test.

29.03.05 06:29

Det har vært stille rundt Palm i det siste, men nå er selskapet tilbake med en oppgradert versjon av sin PalmOne Treo-mobil.

Treo 650 er en såkalt smarttelefon og konkurrerer med avanserte mobiler som Sony Ericsson P910, Qtek 8010 og Nokia Communicator 9500.

Bedre hukommelse
Det gjør den svært så bra, og har mange oppgraderinger i forhold til forrige versjon.

Blant annet har den fått flashminne, slik at du ikke mister alle dataene dine når telefonen går tom for strøm.

Telefonen er i likhet med mange av de mest avanserte telefonene nokså stor, men så har den også stor skjerm og et fullverdig tastatur.

Selve tastaturet er overraskende godt å bruke, og gjør det enkelt å skrive e-post, notater og sms.

Også skjermen er svært god og lyssterk, med 320 x 320 pikslers oppløsning ser du godt både i dagslys og i mørket. Skjermen er også trykkfølsom.

Masser av ekstra
Treo 650 kjører på Palms operativsystem versjon 5.4. denne gir deg full pda-følelse, og mulighet til å installere det du måtte ønske av de 2.000 ekstraprogrammene som er utviklet for Palms operativsystem.

Mange av disse er gratis, mens andre må du betale en liten sum for å få lastet ned.

Men Palms nye flaggskip kommer godt utstyrt allerede rett fra boksen.

Det første vi gleder oss over er støtten for Edge, som gjør det mulig å surfe på internett og overføre data raskere enn det vanlige mobilnettet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mange av smarttelefonene har ikke fått støtte for Edge eller 3G ennå, noe som gir Treo 650 en liten fordel ovenfor konkurrentene allerede fra starten.

E-post, e-post, e-post
Det Palm virkelig satser på i Treo 650 er e-post-støtte.

Som første mobilprodusent på eget operativsystem har PalmOne inngått en avtale med Microsoft om bruk av deres ActiveSync-protokoll for sømløs overføring av e-post.

Dersom du jobber i et miljø som bruker Exchange Server 2003, kan du omtrent se en ny jobbhverdag i møte.

Koblet mot en Exchange-server foregår nemlig synkroniseringen av e-post og kalender trådløst hvert 5. til 60. minutt (du bestemmer selv), slik at nye avtaler og e-poster ramler inn på mobilen din av seg selv.

Foreløpig er det kun e-posten og kalenderen din som oppdateres automatisk, men Björn de Jounge, nordenansvarlig hos palmOne, lover at du snart også skal kunne oppdatere kontaktene også, slik du kan med en telefon med Windows operativsystem.

- Den funksjonen kommer i løpet av mai, sier Jounge til TV 2 Nettavisen.

Word og Excel
Dersom du ikke har en Exchange 2003-server i bakhånd, er Treo 650 likevel en mobil optimalisert for e-post.

Programmet heter Versamail, og lar det koble deg opp mot nær sagt enhver e-postkonto. For å gjøre oppsettet så enkelt som mulig kan du velge mellom flere forhåndsdefinerte e-post-kontoer på telefonen, og finner du ikke din e-postklient der, følger det med en cd med enda flere oppsett.

Kun minutter senere er kontoen satt opp, og du kan hente ned e-post av hjertens lyst.

Andre programmer som følger med er et program som lar deg hente ned, lese, lage og redigere dokumenter i både Word, Excel og Powerpoint – meget nyttig for deg som jobber mens du reiser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det innebygde kameraet ser ikke spesielt bra ut på papiret, ingen megapiksler, kun vga-oppløsning. I bruk er det derimot ganske så imponerende, kvaliteten er svært bra og i mange tilfeller bedre enn konkurrentene med høyere oppløsning.

Låst skjerm
En annen smart funksjon i Treo 650 er måten sms-ene dine vises på. Når du har svar eller tekstet med en person flere ganger, lagres alle meldingene med den personen under ett i innboksen og vises som en sammenhengende samtale. Omtrent slik en chat via Messenger ser ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men det finnes også noen negative sider ved Treo-en. Som for eksempel at tastaturet ikke har norske tegn, disse finnes på alternativtastene, og at menyene ikke er på norsk.

I tillegg opplevde vi at skjermen låste seg og ikke responderte på trykk fra pennen. Dermed må du bruke tastaturet for å knote deg fram for å åpne program, det er noe tungvindt.

Palms operativsystem er heller ikke optimert for multitasking. Du kan for eksempel ikke ha flere programmer oppe samtidig og veksle mellom disse, og det er heller ingen back-knapp som tar deg tilbake til forrige skjermbilde.

Når du er langt inne i et program, må du altså helt ut til hovedmenyen når du går tilbake i et program.

I motsetning til for eksempel Sony Ericssons P910 har Treo-en heller ikke håndskriftsgjenkjenning.

Kan bygges ut
Det innebygde minnet er også ganske lite, særlig når telefonen også har mp3-spiller innebygd. Med 23 megabyte kommer du ikke så alt for langt i dag, men heldigvis har Palm støtte for minnekort slik at du kan utvide minnet så mye du måtte ønske.

Minnekortene som støttes er SD- og MMC-kort, og Treo 650 støtter også SDIO.

Det betyr at du kan kjøpe kort som utvider funksjonene i mobilen din, det finnes blant annet kort med støtte for gps, trådløst nett og mye mer. Merk at Treo 650 per i dag ikke støtter trådløst.

Konklusjon

Klikk på bildet for å forstørre.

PalmOne Treo 650 kommer svært godt ut av det i sammenlikning med andre smarttelefoner. Ikke minst fordi mobilen reagerer svært raskt når du starter programmer og taster inn informasjon, i motsetning til for eksempel Nokia 9500 Communicator.

Mobilen er et virkelig godt verktøy for alle som vil ha tilgang til e-post og ha muligheten til å jobbe hvor som helst, når som helst. Tastaturet ser kanskje litt lite ut, men det er overraskende enkelt å trykke på de rette knappene.

Mobilen er stor, men oppleves likevel ikke fullt så uhåndterlig som for eksempel Sony Ericsson P910. Det eneste vi har å utsette på designet er den nokså store utvendige antennen, som det ikke ser ut til at Palm har tenkt å kvitte seg med.

Koster flesk gjør telefonen også. 6.300 kroner må du ut med for å kunne ta med deg PalmOne Treo 650 hjem.

Noen få problemer med telefonen og den stive prisen gjør at det ikke blir toppscore for Treo 650, men en sterk femmer er slett ingen dårlig karakter å ta med seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.