Mobilen i framtiden

Foto: (Casio)

Skreddersydde mobiler med massevis av tjenester er framtiden, og i 2009 vil det selges 770 millioner mobiler i verden. Det mener analysebyrået ARC Group.

09.11.04 13:04

De har kommet med en rapport om framtiden for mobiltelefoner.

Analytikerne spår at salget av mobiltelefoner vil fortsette å vokse de neste fem årene, i og for seg ikke noen oppsiktsvekkende spådom, og tror markedet i år vil vokse med 16 prosent.

Det betyr at vi ved utgangen av 2004 kommer til å ha kjøpt 516 millioner mobiltelefoner.

Vi bytter til nytt

Dette er EDGE:
Edge står for Enhanced Data for GSM Evolution.

Med edge vil mobiltelefoni-operatørene kunne tilby hastigheter opptil 384 kbps, men faktisk hastighet vil være noe lavere.

På litt mer forståelig norsk betyr det at du får en fart på mobilsurfingen din som går minst like raskt som når du bruker en dobbel isdn-linje for å surfe på PC-en din.

Edge er en videreutvikling av dagens mobilnett, og rent teknisk øker man bitraten på radiokanalen for å gi høyere dataoverføringshastighet.

Denne vekstraten vil synke noe etter hvert som markedet blir mettet, og neste års vekst ventes å ende på 10 prosent. I 2009 er det ventet at 767 millioner mobiltelefoner skal ha funnet veien ut i verden.

I Europa vil mesteparten av veksten komme fra eksisterende mobilkunder som bytter ut sine telefoner med nyere modeller med flere funksjoner og tjenester.

De nye funksjonene som mobilleverandørene putter inn i telefonene vil i stor grad bygge på neste generasjons telefonnett, som edge og umts (se egne bokser for forklaring).

Her hjemme har Telenor allerede bygd ut sitt nett til å støtte edge i de største byene, og har lovt å komme med 3g eller umts-nett ved årsskiftet.

Netcom kommer med sitt 3g-nett i mars, og jobber nå med å rulle ut edge i ulike deler av landet.

Dette er UMTS/3G:
UMTS står for Universal Mobile Telecommunications System, og er betegnelsen på 3. generasjons (3G) teknologi for mobilkommunikasjon.

Dette er etterfølgeren til dagens mobilnett og edge, og kalles ofte mobilkommunikasjonens svar på bredbånd.

Umts gir dataoverføringshastigheter på – teoretisk - inntil 2 Mbps via mobiltelefoner og håndholdte PCer og liknende.

Det betyr raskere surfing på internett via mobilen, og dermed også nye tjenester.

Krever nye telefoner
Men for å dra nytte av disse tjenestene må du ha en telefon som støtter teknologien.

Flere telefoner, særlig fra Nokia, støtter allerede edge, og egne 3g-telefoner vil bli lansert når nettene er oppe.

De nye tjenestene vi vil se på 3g-telefonene er blant annet mulighet for videokonferanse slik at du kan se den du prater med, og streaming av video og tv.

- Selv om teknologien har blitt kraftig forbedret slik at disse tjenestene nå fungerer, er utfordringen for mobilleverandørene å finne den rette balansen mellom hvor mye enheten koster, ytelse, samspill med nettverket og design for å få folk til å bruke de nye tjenestene, sier seniorkonsulent David McQueen i ARC Group.

Han mener mobilprodusentene må forstå gruppene de ønsker å selge telefoner til, og mobilene må skreddersys for den enkelte for å selge.

Ser til Japan
Salget av 3g-telefoner har så langt vært skuffende, med unntak av i Japan og Sør-Korea hvor 3g-tjenester virkelig har tatt av. McQueen tror ikke at salget av 3g-telefoner kommer til å nå store høyder før 2006, og han mener vi må ta lærdom av Japan og Sør-Koreas suksesshistorie.

- Operatørene må endre sin markedsstrategi bort fra den teknologiske siden og fokusere på hvilke tjenester 3g kan tilby og enkelheten i bruken, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag