*Nettavisen* Økonomi.

Mobilrevolusjon fra Nokia

nokia 3220

nokia 3220

CANNES (TV 2 Nettavisen): Snart kommer måten vi bruker mobilen på, til å endre seg drastisk. Men ny Nokia-teknologi kan du for eksempel betale bussbillett med telefonen.

17.02.05 13:52

Betal billetten på bussen ved å vise mobilen kjapt til sjåføren, gå forbi en reklameplakat for den siste storfilmen og få informasjon om når den går på hvilke kinoer og hva billetten koster. Dette er bare to bruksområder for den nye teknologien Near Field Communications, NFC, som Nokia viser fram på mobilmessen 3GSM i Cannes.

Går på radio
NFC er en del av den såkalte rfid-teknologien, og betyr i praksis at mobilen din sender ut radiosignaler til en mottaker, og det registreres at du betaler bussbilletten, eller at du vil ha informasjon om kinotidene.

En rfid-brikke kan være bitteliten og er svært tynn, og kan enkelt klistres til andre overflater.

I denne lille brikken kan det lagres en viss mengde informasjon, for eksempel tekst som sendes til telefonen din når du beveger denne nær brikken, eller en internettadresse som gjør at mobilen din slår opp en spesiell internettside, eller et telefonnummer som gjør at mobilen automatisk ringer opp nummeret som er programmert inn.

Ingen spam-fare
Fordi radiosignalene bare går over korte distanser behøver du ikke være redd for at du skal motta masse uønsket reklame bare du går forbi en reklameplakat med telefonen i lomma. Du må fysisk legge telefonen inntil stedet der rfid-kortet er plassert for å motta informasjonen.

Superrask
TV 2 Nettavisen fikk demonstrert teknologien, og selve informasjonsoverføringen går lynraskt. Det tar ikke engang sekunder før informasjonen er overført.

Foreløpig er det bare mobilen 3220 som har denne funksjonen i form av et påklipsbart skall til telefonen, men ifølge Sirpa Nordlund,

Dette er RFID:

Rfid står for Radio Frequency IDentification.

Det er en teknologi for trådløs overføring av små datamengder over korte avstander.

Dataene blir overført via spesielle brikker og sendere/mottakere.

En rfid-brikke kan med dagens teknologi lagre data som tilsvarer et tall med 60 sifre, og det finnes mange bruksområder.

Selve rfid-brikken er millimetertynn, og koster lite å produsere.

forretningsutvikler hos Nokia, kommer framtidige mobiler til å ha denne teknologien bygd inn.

Her er noen av de tenkelige bruksområdene for mobilen din:

  • Du kan bruke mobilen som kredittkort, og betale for varer og tjenester ved bare holde telefonen mot betalingsterminalen. Ikke noe tasting av koder, venting på at terminalen skal få kontakt med banken din, og ikke massevis av kort i lommeboka.
  • Du kan klistre rfid-brikken bak på visittkortet ditt og programmere det inn med ditt eget nummer, slik at den som har fått kortet av deg bare trenger å holde mobilen inntil visittkortet for at nummeret slås.
  • Bestemor som har blitt svaksynt på sine gamle dager kan ringe til slekt og venner ved å holde mobiltelefonen opp mot bildet av personene hun vil snakke med. Rfid-brikken er klistret på baksiden av brikken og signalet trenger også gjennom glass. Forutsatt at du får bestemor til å bruke mobil, selvfølgelig.

Klikk på bildet for å forstørre.

  • Du kan klistre en rfid-brikke på armen hvor du har skrevet inn navnet, om du er singel, telefonnummer, musikksmak og interesser, slik at når du er på byen trenger potensielle sjekkere bare å holde mobilen diskret mot armen din for å få tilgang til de vitale dataene dine. Pinlige møter kan unngås, og det er superenkelt å legge inn dataene i brikken – du bare taster inn det du ønsker på mobilen og trykker på en knapp for å overføre disse til brikken.
  • Velg og betal colaen i brusautomaten ved å holde mobilen mot riktig knapp.
  • Kjøp og del ringetoner, logoer og annet mobilgøy bare ved å holde mobilen opp mot en reklameplakat eller liknende, og del informasjon med kompisen ved å holde mobilene opp mot hverandre. Både enklere og mye kjappere enn dagens overføring via infrarødt og Blå tann.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.