Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Mobilslipp fra Nokia

Foto: Marte Ottemo, TV 2 Nettavisen
CANNES (TV 2 Nettavisen): Nokia lanserer tre nye telefoner på mobilmessen 3GSM. Se bildene og omtalene her.

Hovednyheten i Nokias produktslipp under årets messe er 3g-telefonen 6680, som TV 2 Nettavisen i samarbeid med Digital World tidligere i dag kunne vise en eksklusiv test av.

Men finnene nøyde seg ikke med å slippe én telefon i dag. Nokia viste også fram 6681 (bildet til høyre), lillebroren til den tidligere omtalte 6680, og en ny klapptelefon, 6101 (bildene til venstre, kinesisk versjon nederst).

Ett kamera

Nokia 6681 er i utseende nesten helt lik storebror 6680, men mangler det ene kameraet i front som toppmodellen har.

I stedet nøyer Nokia seg med ett 1,3 megapiksels kamera. Siden 6681 heller ikke har støtte for den nye mobilteknologien 3g er telefonen ikke like godt egnet til å bruke videotelefoni, og dermed blir det ene kameraet overflødig. I stedet satser finnene på at Edge er kjapt nok for brukerne.

Bytt minnekort

Det innebygde kameraet har blitslys, og du kan skrive ut bildene dine direkte med Nokias Xpress Print, uten å måtte gå via en pc først.

Du kan også bytte ut minnekortet som lar deg lagre ekstra bilder eller musikk på telefonen uten å måtte slå av telefonen først.

Nokia satser nemlig også hardt på musikk i sine nye lanseringer, og leverer en forbedret utgave av den innebygde mp3-spilleren i 6681.

Spesialbygging

Nokia 6101 er den nye klapptelefonen fra finnene, men i motsetning til selskapets andre telefoner er det ikke godt å si hvordan telefonen kommer til å se ut når den kommer på det norske markedet.

Nokia lar nemlig operatørene selv få designe både farger, utseende og programvaren i 6101.

Dermed er det i teorien mulig at Telenor lanserer én versjon av 6101, mens Netcom lager sin egen variant.

Snakke-sms

Noen faste features er det likevel i 6101. Ved første øyekast ser mobilen ut til å være en standard mobil for de som er designinteresserte, men ikke like opptatte av tekniske spesifikasjoner.

Men tatt i nærmere øyesyn viser det seg at Nokia har bakt inn støtte for Edge også i 6101, et tegn på at snart mange av oss kommer til å ha telefoner som støtter kjapt internett.

Den andre nyheten er støtte for Xpress audio messaging, noe som betyr at du kan nå sende pratemeldinger på samme måte som du i dag sender sms eller bildemeldinger. Med to trykk skal du enkelt kunne ta opp og sende en snakke-sms til venner og kjente.

Ellers har 6101 et innebygd kamera, men ikke i megapikselkvalitet, e-post, trebånd og radio.

Dette er edge

  • Edge står for Enhanced Data for GSM Evolution.
  • Med edge vil mobiltelefoni-operatørene kunne tilby hastigheter opptil 384 kbps, men faktisk hastighet vil være noe lavere.
  • På litt mer forståelig norsk betyr det at du får en fart på mobilsurfingen din som går minst like raskt som n år du bruker en dobbel isdn-linje for å surfe på PC-en din.
  • Edge er en videreutvikling av dagens mobilnett, mens umts er et nytt nett og en ny teknologi.

Dette er 3g, eller umts

  • Forkortelsen umts står for Universal Mobile Telecommunications System, og er betegnelsen på 3. generasjons (3g) teknologi for mobilkommunikasjon.
  • Dette er etterfølgeren til gsm- og gprs-nettet, og kalles ofte mobilkommunikasjonens svar på bredbånd.
  • Umts gir dataoverføringshastigheter på – teoretisk - inntil 2 Mbps via mobiltelefoner, håndholdte PCer og liknende. Maksimal hastighet via gprs er rundt 170 kb

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!