*Nettavisen* Økonomi.

Mona Høiness fikk ikke medhold i Menneskerettsdomstolen

STRIDENS KJERNE: Bakgrunnen for saken var et krav fra advokat Mona Høiness om erstatning fordi seksuelle utsagn om henne ikke ble fjernet fra et debattforum på nettstedet Hegnar Online. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Advokat Mona Høiness fikk ikke medhold i saken hvor hun saksøkte staten fordi hun ikke fikk fremmet anken i Hegnar-saken for Høyesterett.

Etter at Høyesterett nektet advokaten å behandle saken hennes og ila henne sakskostnader, klaget hun saken inn for Menneskerettsdomstolen i Strasbourg (EMD). Hun mente avslaget brøt med artikkel 8 i menneskerettskonvensjonen, om retten til respekt for privatliv.

Domstolen har derimot konkludert med at de norske domstolene ikke har gjort noe galt i sin behandling saken.

– Retten finner at de nasjonale domstolene har handlet innenfor de rammene den må ha for å finne en balanse mellom klagerens rettigheter i henhold til artikkel 8 og rettigheten nyhetsportalen og deres debattforum, må ha til ytringsfrihet under artikkel 10, skriver EMD.

Bakgrunnen for saken var et krav om erstatning fordi seksuelle utsagn om henne ikke ble fjernet fra et debattforum på nettstedet Hegnar Online. Høiness mente Hegnar Online ikke hadde oppfylt sitt redaktøransvar siden de ikke fjernet de sjikanerende kommentarene. Nettstedet ble felt i PFU for de tre utsagnene, men Hegnar Online mente de ikke var juridisk ansvarlig for ytringene.

Anken over Oslo tingretts dom ble forkastet av lagmannsretten, som slo fast at Høiness måtte betale Hegnar Media og en redaktør drøyt 183.000 kroner i sakskostnader. Høyesteretts ankeutvalg bestemte i februar 2014 at Høiness' erstatningssak mot Hegnar Online ikke skulle behandles av domstolen, og med det var saken endelig avgjort i norsk rett.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.