Gå til sidens hovedinnhold

Mona og Kim Remi overså postkassen: - Dere står i fare for å miste huset

Ekspertene trodde knapt sine egne øyne da de så postkassa til Kim Remi og Mona Sæterstad.

Ekteparet Sæterstad er deltakere i denne ukens episode av «Luksusfellen» som sendes onsdag kveld. De bor i Korgen i Hemnes kommune i Nordland med tre barn. To barn i sammen og ett barn som han har fra tidligere.

- Vi har funnet drømmehuset vårt, uttaler Kim Remi Sæterstad i programmet.

Risikerer å miste huset. Her får ekteparet Sæterstad skrekkbeskjeden:

Paret, som kjøpte huset i 2014, giftet seg i 2015, og de har begge gode inntekter. Han som yrkessjåfør og hun som selger. Til tross for det går pengene til forbruk og ikke til regninger og gjeld.

Når programlederne Lene Drange og Magne Gundersen ankommer Korgen blir de møtt av en postkasse med en haug av ubetalte regninger og inkassovarsler.

- Det er nok en av rekordene vi har hatt. Det var helt ekstremt. Så det var ganske krise da vi kom dit, forteller Drange til Nettavisen.

Les også: Festet på seg gjeld: - Kunne fort bruke 7.000 kroner hver gang jeg var ute på byen

I programmet, som sendes onsdag kveld, kommer det frem begge at begge har lønnstrekk og kreditorer har tatt pant både bolig og bil.

- Det som er problemet er at når en kreditor tar lønnstrekk, er at det samtidig er mange andre kreditorer som også skal ha sitt. Dermed ble det tatt pant i hus og bolig, forklarer økonomen.

Det tar ikke lang tid etter ankomst at ekteparet Sæterstad får beskjeden.

- Når det kommer til boligen vil den eller de kreditorene som ikke får lønnstrekk fra neste måned mest sannsynlig gå mot et tvangssalg, opplyser Drange overfor ekteparet Sæterstad.

- Dersom det ikke gjøres noe, så mister dere huset, legger medprogramleder Gundersen til.

Budskapet var ikke noen stor overraskelse for ekteparet i Korgen.

- Vi visste jo at det var pant i boligen og at risikoen om et eventuelt tvangssalg. Det var hovedgrunnen til at vi ønsket hjelp fra «Luksusfellen», forklarer Kim Remi Sæterstad overfor Nettavisen.

Usikret gjeld

I tillegg til en rekke ubetalte regninger har de tatt opp flere forbrukslån i forskjellige banker opp gjennom årene. Dermed har de opparbeidet seg en god sum i usikret gjeld.

Les også: Stans i grensehandel ga rekordår for Coop: Nå satser de på å vokse mer

Med forbrukslån, kredittkort og ubetalte regninger har Mona og Ken Remi Sæterstad henholdsvis 485.252 kroner og 693.914 kroner i usikret gjeld. Dermed ligger problemgjelden på litt over én million kroner. I tillegg kommer boliglån og to billån. Dermed er den totale gjelden på 3.627.741 kroner.

De har tatt lån uten å ha oversikt over rentesatsene. Det får den erfarne økonomen Gundersen, til å reagere.

- Det å ikke vite hva du har i renter er oppskriften på en økonomisk utforbakke, uttaler han i programmet.

Av den usikrede gjelen på drøye millionen inngår blant annet dagbøter på manglende betaling av forsikring på 76.000 kroner, men dette har gått til inkasso og dermed har prislappen økt til 105.000 kroner.

- Vi har lært av dette. I dag har vi alt av forsikringer i orden, opplyser paret.

Les også: Skarp debatt om gambling: – Monopolet er laget for en tid uten internett

Knapt med tid

Først regnet økonomene med at de hadde to måneder på seg til få stoppet det, men det viste seg at de fikk langt dårligere tid.

- I løpet av innspillingen av programmet fikk vi beskjed om at begjæring om tvangssalg var to uker unna. Så det hastet å få inn penger og avtaler slik at de fikk stoppet det, påpeker Drange.

Derfor må paret sette i gang med å selge unna klær, ting og biler for å få redde familiens bolig. Drange er full av lovord om prosessen de satte i gang med.

- Jeg må si det var en veldig spennende og bra «case» å jobbe med. Både Kim Remi og Mona hadde jo en god fast inntekt i måneden. Samtidig var de veldig flink til å sette i gang med å få solgt unna, roser hun.

Enormt forbruk på mat

Med begge i jobb hadde den en samlet inntekt på rundt 80.000 kroner i sitt i måneden det siste halvår før programmet ble spilt inn, rett før juli i 2019. Til tross for det er det lite som har gått til å betale regninger og gjeld. Pengene gikk heller til annet forbruk.

- Noen uker handler jeg en gang i uken og andre uker er jeg hver dag i butikken, forteller Mona Sæterstad, i programmet.

Les også: Trygve Slagsvold Vedum er en av over 500.000 nordmenn uten bra internett: Sjekk hastigheten i din kommune

Den største utgiftsposten i budsjettet de får fremvist, er mat- og dagligvarer. Paret tror de bruker rundt 6.000 kroner på mat i måneden. Det er ikke i nærheten av hva de får presentert av Gundersen og Drange.

- Dere har brukt 23.000 kroner i måneden det siste halve året, opplyser førstnevnte.

På mat og dagligvarer i butikk har de dermed brukt 568 kroner i snitt seks dager uka. I løpet av ett år bruker de 177.872 kroner på mat og andre dagligvarer. Det er 93.872 kroner mer enn normalen.

- Vi var ikke så overrasket over hvor mye gjeld vi hadde, men det enorme overforbruket kom brått på, forklarer Kim Remi Sæterstad.

Med alt av utgifter og ubetalt gjeld i måneden viser det seg at paret går med 14.000 kroner i underskudd hver måned. Men med tanke på at det siste halvåret har vært med regnet feriepenger og skattepenger vil de ha 20.000 mindre i utbetaling videre.

- Med samme forbruksmønster vil dere gå med 34.000 kroner i underskudd hver måned, opplyser programlederne.

Totalt har de hatt et overforbruk på 218.911 kroner.

- Vi må legge inn planer og rutiner. I tillegg til å bli flinkere til å prate sammen, vedgår ekteparet Sæterstad, i programmet.

Les også:Investeringsdirektør advarer: - Bitcoin er for tomsinger

Forandring fryder

I programmet setter de i gang med å selge unna. I tillegg klarer økonomene å få til at Husbanken overtar lånet.

Samtidig får de et nytt budsjett der de skal betalte mer i gjeld, og kutte på forbruk. Mat- og dagligvarer skal de kutte til 8.000 kroner som er det vanlig snittet for en småbarnsfamilie på fem.

- Det har gått veldig fint å følge det budsjettet. Det er måneder hvor vi holder oss langt under også, forklarer Mona Sæterstad.

I programmet kommer det frem ekteparet hadde klart å samle inn 196.000 kroner og fått betalt 40 inkassosaker seks måneder etter at Gundersen og Drange forlot Korgen.

- Det er mange jobbtimer og stor innsats bak de pengene der. Det er det som måtte til for å komme seg på beina igjen, sier han til Nettavisen.

Hva er det viktigste dere har lært av å være med på «Luksusfellen»?

- Det viktigste er å sette opp et budsjett å betale når ting skal betales, svarer Mona.

- Det er går ingen betaling på kreditt i dag, legger ektemannen til.


Les også: Kjetils verdifulle, amerikanske gitar forsvant sporløst underveis med PostNord: – Total mangel på kontroll