Svenske Venue Retail Group, som blant annet eier butikkene i den norske koffertkjeden Morris, søker «företagsrekonstruktion» i Stockholms tingrett.

Antallet konkurser i Norge nærmer seg nå nivået under finanskrisen.

Nordea, Venue Retail Groups største kreditor, krever at selskapet søker konkursbeskyttelse og gjennomfører en nyemisjon for å hente inn minst 40 millioner svenske kroner, samt at hovedeieren stiller med den samme summen, skriver nettstedet.

Det svenske begrepet «företagsrekonstruksjon» brukes om tilfeller hvor det er mulig å overleve, og kan sammenlignes med konkursbeskyttelse. Veskekjeden skal ha Morris 294 ansatte i Norge fordelt på 41 butikker.

God butikk i Norge

I regnskapsåret 2018–2019 har flere omfattende endringsprosesser påvirket både salg og resultat negativt, skriver selskapet i en melding. En satsing på nettsalg viser sterk vekst, men har ikke kompensert for tapt omsetning fra nedlagte butikker.

Morris-kjeden i Norge hadde i 2018 en omsetning på 285 millioner kroner, og et driftsresultat på 4,5 millioner kroner.

Jonas Ottosen, konsernsjef i Venu Retail Group, sier til Nettavisen at konkursbeskyttelsen for de svenske eierne ikke vil ramme den norske delen av virksomheten.

- Rekonstruksjonen gjelder utelukkende Venue Retail Group i Sverige. Visse varer som kommer via Sverige til Norge kan bli litt forsinket, men utover dette rammes ikke Morris i Norge.

Ellers blir det ingen endringer for kunder i butikkene eller ansatte i Morris, opplyser Ottoson.

- Vi har en bra utvikling for Morris i Norge. De større enhetene har en svært positiv utvikling, og utgjør en viktig del av vårt selskap. Vi har mange butikker i Oslo sentrum, og alle presterer veldig bra, og også nettbutikken har en sterk vekst, opplyser Ottoson.

- Utfordringen nå er de mindre butikkene i mindre kjøpssentra, der sliter vi litt mer, sier Ottoson som likevel utelukker at det er snakk om å redusere virksomheten i Norge.