OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Oslo Børs hadde årets nest verste dag med en nedgang på 3,15 prosent på hovedindeksen.

Dette kommer etter et markant fall på 2,25 prosent fredag, drevet av kraftige prisøkninger verden over.

Oslo er bare ett av stedene hvor børsene raser. Amerikanske indekser er ned rundt tre prosent mandag ettermiddag, etter en kraftig nedgang også på andre europeiske og asiatiske børser.

Fallet er drevet av frykt for stigende inflasjon og økte renter. Den skyhøye inflasjonen som ble meldt i USA har spesielt skremt investorene, ettersom det er både skaper usikkerhet og taler for stadig økning i rentene.

Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, sier at markedene nå frykter markedene at Den amerikanske sentralbanken (Fed) nå vil få ned inflasjonen gjennom kraftige rentehevinger.

Inflasjonsmålet er 2 prosent, mens inflasjonen i mai var på hele 8,6 prosent i USA. Det taler for at de globale finansmarkedene – og vanlige boliglånstakere – trolig kan se frem til en ganske ekstrem rentesmell.

Les også: Høyeste inflasjon i USA på 40 år

Blodtrødt på Wall Street

Også på Wall Street var det blodrødt mandag. Dow Jones endte ned 2,8 prosent. S&P 500 falt 3,9 prosent, mens Nasdaq Composite er ned hele 4,7 prosent.

Les også: – Donald Trump fronter en helt sinnssyk konspirasjonsteori

S&P 500 traff med dette en ny daglig bunn, og er nå på sitt laveste nivå siden mars 2021. Det er også 21 prosent under rekordnivået og er med dette også tilbake i såkalt «bear marked», melder CNBC.

Det betyr at indeksen er minst 20 prosent lavere enn forrige topp, som var i januar.

Les mer: Blodrødt i USA: Frykter sjokkbeskjed om renten

– Markedene frykter resesjon

– Markedene frykter resesjon. Sentralbankene er villige til å gå svært langt for å forsvare inflasjonsmålet, selv om det innebærer å bremse veksten, sier han til DN.

Med også andre ting skaper usikkerhet, som krigen i Ukraina, krise i leverandørkjeder og fortsatte problemer knyttet til koronapademien.

Den erfarne investoren Harald Espedal, med mer enn 35 år i aksjemarkedet bak seg, er svært bekymret.

– Jeg har aldri opplevd at så mye negativt inntreffer på en gang i markedet, sier han til DN.