*Nettavisen* Økonomi.

Mot halv pris på strøm

Foto: (NTB-arkivfoto: Gorm Kallestad)

Strømleverandørene kriger om å tilby markedets billigste kilowattimer. På ett år har prisene blitt halvert. Her ser du hvem som er billigst.

17.02.04 09:18

Strømprisene faller for 13. uke på rad. Tall fra Konkurransetilsynet viser at snittprisen blant de landsdekkende leverandørene nå ligger på 32,3 øre per kilowattime, mot 33,1 forrige uke.

Strømprisen nærmer seg nå halvparten av hva forbrukerne måtte ut med i fjor. På samme tid for ett år siden lå snittprisen på 63,9 øre per kilowattime. Da var riktignok elavgiften på nærmere 10 øre inkludert i strømregningen.

Til sammen har 31 strømleverandører varslet kutt i prisene bare den siste uken. Mildvær og stadig bedre utsikter i forhold til vannmagasinenes fyllingsgrad gjør at markedet sender kraftprisene nedover.

Normal vinterpris
Spotprisen på den fellesnordiske kraftbørsen Nord Pool endte mandag på 24,0 øre per kilowattime. Forventningene i markedet tyder på at prisene vil falle ytterligere i ukene framover. Dermed kan det ligge an til videre prisfall på kilowattimene ut over våren.

Som så ofte før er det de små leverandørene som tilbyr de beste prisene i markedet.Total Energi hersker fortsatt som landets rimeligste strømleverandør, tett fulgt av Ustekveikja Energi og Fitjar Kraftlag.

- Vi mener at prisene har kommet ned på et normalt vinterleie. Prisene som ligger i markedet nå er ikke spesielt lave, da er det heller fjoråret som var preget av ekstreme forhold, sier daglig leder i Total Energi, Jo Børre Eikås, til TV 2 Nettavisen.

Kan falle videre
Eikås tror prisfallet vil bremse opp de neste ukene, men utelukker ikke at strømmen kan bli rimeligere ut over våren.

- Vi tror nå at prisene kommer til å bli liggende mer eller mindre i ro de neste ukene, det kan komme et videre fall men neppe før etter februar, sier Eikås.

De billigste leverandørene
Prisene er innhentet fra Konkurransetilsynet nettsider 16. februar 2004. Prisene standard variabel strøm, og gjelder fra uke 10. Prisene inkluderer moms. Nettleie og elavgift kommer i tillegg. Prisene tar utgangspunkt i et årlig forbruk på 20.000 kWh.

Strømleverandør

Effektiv pris

Fastbeløp per år

Total Energi

31,60 øre

Nei

Ustekveikja Energi

32,00 øre

kr 150

Fitjar Kraftlag

32,09 øre

Nei

Gudbrandsdal Energi

32,24 øre

Nei

Telinet Energi

32,95 øre

kr 390

NorgesEnergi

32,99 øre

Nei

FjordKraft

33,20 øre

kr 288

SKS KraftSalg

33,23 øre

Nei

Lier Everk

33,30 øre

Nei

Valdres Energiverk

33,36 øre

Nei

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.