Gå til sidens hovedinnhold

Mot jubelår og velfylte lommer i 2012

Folks private lommer kan bli enda mer velfylte hvis spådommene slår til for neste år.

Nordmenn er ukuelige optimister og ser for seg et økonomisk jubelår i 2012.

Lav arbeidsledighet, lav rente og fortsatt stigning i boligprisene er scenariet som tegnes opp.

Mer enn 33 prosent av de spurte i en forbrukerundersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1 i desember vurderer de økonomiske utsiktene som enda bedre i året som kommer. Rundt 55 prosent i undersøkelsen regner med uendret økonomi i det neste året.

Den «folkelige» undersøkelsen er helt på linje med det finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) uttaler i onsdagens DN.

- Jeg har tro på at en kanskje kan få en overraskelse i den forstand at det går bedre enn mange har fryktet, sier Johnsen. Han viser til at Den europeiske sentralbanken har tilført likviditet i stor skala, og at det er noen tegn på at markedene stabiliserer seg.

Pessimismen i Europa har ikke smittet over på nordmenns framtidstro. Heller ikke ekspertenes varsku om dårligere tider også i Norge.

- Rammes ikke
- Vi går inn i 2012 uten krisefrykt og med stor tro på et godt privatøkonomisk år. Kanskje vi er vel optimistiske, men erfaringene fra finanskrisen gjør at mange regner med at egen lommebok ikke rammes av krisen i Europa, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 Gruppen til NTB.

Analyser og prognoser fra en rekke fagmiljøer viser ifølge Gundersen at mye peker i retning av fortsatt gode tider på det privatøkonomiske området. Lav prisstigning og et moderat lønnsoppgjør i 2012 betyr reallønnsvekst og mer å rutte med for de fleste.

Undersøkelsen viser også at det folk frykter mest i sin privatøkonomi er sykdom/uførhet, uforutsette utgifter og renteøkning.

Boligpriser opp
Et stort flertall i en undersøkelse Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) har foretatt, tror boligprisene vil stige neste år. 55 prosent av befolkningen tror boligprisene vil stige i 2012, mens 8 prosent tror på prisfall på boliger det neste året.

- Et klart flertall tror på fortsatt boligprisvekst, men det er også verdt å merke seg at andelen som tror prisene vil falle neste år har økt fra 3 prosent i fjor til 8 prosent i år. Faktisk er det slik at 4 av 10 tror på uendret eller fallende boligpris. Dette til tross for at så å si alle makroøkonomer, inkludert ekspertene i Statistisk sentralbyrå, mener boligprisene skal videre opp neste år, sier assisterende fagdirektør Rolf Mæhle i FNO.

(©NTB)

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto