Mot løsning i WTO-stri

Etter en natt med forhandlinger i Verdens handelsorganisasjon (WTO) går det mot enighet om en ny global handelsavtale. Norske utsendinger kjemper for å beholde støtteordningene norsk landbruk nyter godt av.

– Vi har en foreløpig fellesløsning på bordet, sa EUs landbrukskommissær Franz Fischler til Nationen på vei ut fra WTO-bygningen lørdag morgen.

Andre deltakere på møtet i Geneve sa lørdag morgen at forhandlingene ville kunne fortsette fram til midnatt, men at utsiktene til en avtale er litt lysere.

– Folk jobber mot en positiv enighet, men det gjenstår å se om alle vil kjøpe den, sier Canadas internasjonale handelsminister, Jim Peterson. Fortsatt er det landbrukssektoren som skaper det største hodebryet.

Vanskelig
Ifølge Stavanger Aftenblad, ligger det siste utkastet et stykke unna norske interesser. Forslaget innebærer blant annet at den norske landbruksstøtten må reduseres med 3,7 milliarder kroner det første året etter at avtalen trer i kraft.

Norske myndigheter har tidligere signalisert at subsidiekutt og tollreduksjoner av en slik størrelse blir for store for norsk landbruk.

Mens klokka tikker videre fortsetter diskusjonene i WTOs hovedkvarter lørdag. De representerer alle de viktigste handelsinteressene i verden, fra fattige til rike land. Alle de 147 medlemslandene må være enige før en rammeavtale kan godkjennes.

Truer samholdet
For mange utviklingsland er landbruksprodukter den viktigste, og noen ganger eneste kilden til eksportinntekter. Rike land frykter på sin side at billige matvarer fra fattige land vil utkonkurrere lokalt landbruk.

Ifølge Nationen truer de tøffe forhandlingene samholdet innenfor de ulike grupperingene. Norge har slått seg sammen med ni andre relativt rike land som er interessert i å verne om egne landbruksprodukter. Japan skal ha signalisert at de vil stemme for avtalen uansett hva de andre i G10 gjør.

India har trukket seg fra G20, en sammenslutning av fattige land som nå omtales som G19.

En ny frihandelsavtale vil trolig påvirke landenes økonomi i flere tiår framover, og ingen vil risikere å komme hjem med en dårlig avtale.

(©NTB-AFP-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.