Bare den siste måneden har eurokursen økt med nærmere ni prosent. 8. april tilsvarte én euro 9,45 norske kroner, mens 12. mai er prisen for én euro 10,30 kroner.
Det betyr at den norske kronen er mindre verdt enn i april, og det nå er dyrere å handle varer og tjenester i land som bruker euro.
– Det kan gjøre ferien dyrere, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til Nettavisen.
Den uvanlige store svekkelsen for den norske kronen er svært dårlig nytt for nordmenn som snart skal på ferie til euroland som Hellas, Spania, Italia og Frankrike. Booket du for eksempel hotell for 10.000 norske kroner i Spania for sommerferien for én måned siden, og ikke skal betale det før du kommer på hotellet, blir summen nå 10.933 kroner.
Les også: Nykommer med kjempetilbud: Sjekk den prisen til New York
Alt er blitt dyrere
Matvarer, klær og andre ting du handler i eurosonen blir også dyrere.
– Det er ikke bare kronen som har svekket seg. Inflasjonen i utlandet er høyere enn i Norge, som betyr at alt er blitt dyrere også der, ikke bare her hjemme, sier Tvetenstrand.
Inflasjonen i Norge økte med 1,2 prosent fra mars til april i år, og 5,4 prosent økning fra april 2021 til april 2022, viser ferske tall fra SSB.
Tvetenstrand anbefaler at du går ut fra at den norske kronen er enda svakere enn valutakursen nå, når du planlegger årets ferie. Så får du heller en positiv overraskelse når du kommer hjem.
Samtidig påpeker hun at det er lurt å handle i lokal valuta, og ikke velge å betale i norske kroner. Mellom 30-40 prosent av de som betaler med kort i utlandet velger å betale i norske kroner. Det gjør ferien litt dyrere enn den trenger å være.
– Det skyldes at vekslingen skjer på salgsstedet, og forhandler som butikk eller restaurant har lov å sette sin egen valutakurs for å veksle beløpet du handler for. Det gjør at du ofte får en dårlig vekslingskurs. De kan også legge til ekstra gebyr på toppen av dette. Det kan derfor koste deg ekstra å betale i norske kroner, sier Tvetenstrand.
– Det blir ikke billigere
Økt inflasjon og svekket norsk krone fører til dyrere reiser i sommer, og Terje Berge, direktør i Finn Reise, sier at de ser at årets sommerferie blir dyrere enn vi er vant til fra før pandemien.
– Nordmenn kommer til å betale ganske mye til sommeren når de skal reise. Det skyldes at de har ventet alt for lenge med å bestille, sier han til Nettavisen.
Han sier at det er mer trafikk på nettsidene til Finn Reise nå enn før pandemien, men folk er mer avventende med å booke turer.
– Mange tror det blir billigere til sommeren, men det kommer det garantert ikke til å bli, sier han.
Berge trekker fram at SAS denne uken varslet at de kutter 4000 flyvninger i mai, juni og august, og det dreier seg om endringer i fem prosent av oppsatt trafikkprogram i perioden.
– Flere enn vanlig vil til syden i sommer, men det er færre fly og seter å frakte dem med, sier han.
Samtidig ser Berge og Finn Reise en ny trend, som de ikke så før pandemien. Mange booker hotell, fly og charter-turer rett før avreise. Han tror det skyldes at folk avventer fordi de tror det blir billigere å bestille rett før, noe man er vant til at det er, men det er ikke lenger tilfelle.
– Mange skal på ferie til sommeren, men det er ikke like mange seter ledig, påpeker Berge.
Ikke ta ut kontanter
Forbrukerøkonomen fraråder også å ta ut kontanter i lokale minibanker for ofte, da det gjerne kommer gebyr for dette. Hun råder deg til å sette deg inn i hvilke gebyrer og vilkår som gjelder for ditt bankkort.
Det vil lønne seg å ha et godt feriebudsjett i år, og regne med at ting kan koste mer enn du forventer.
– Legg inn litt buffer så du ikke blakker deg helt. Unngå å bruke mer penger enn du har, så du kan kose deg med ferien uten å vite at du får en stor kredittkortregning å forholde deg til når høsten kommer, sier Tvetenstrand.
Hun påpeker at det er viktig å huske på at rentene på boliglånet ditt fortsetter å stige, samtidig som både mat, strøm og bensin er blitt dyrere.
Les også: Kryptosjef spår dårlige måneder i kryptomarkedet. Investeringsdirektør har en mye dystrere spådom (+)