*Nettavisen* Økonomi.

Mot oppkjøpsboom i riggbransjen

Investeringsbankene venter nå på en oppkjøpsbølge i riggbransjen.

Hittil i oppgangssyklusen for oljeservicenæringen har den store konsolideringen, med oppkjøp og fusjoner foreløpig uteblitt. Investeringsbankene og meglerhusene sitter imidlertid klare til å øke fusjons- og oppkjøpsaktiviteten.

Det store spørsmålet blir hvem som kjøper hvem i en bransje som forventes å bygge opp store pengebinger de neste årene.

- Det er et spørsmål om tid. Den norske siden ser ut til å ha en asset play tilnærming. De vil komme til et tidspunkt hvor de ønsker en exit. Noen vil ta gevinst, sa David Frischkorn som er direktør for investeringsbanken i Dahlman Rose i en paneldebatt i regi av Marine Money Ship & Offshore Finance Forum onsdag.

Panelet besto av ledende norske og amerikanske corporatesjefer.

Nordmenn vs. amerikanere
De norske aktørene har i løpet av de to siste årene vært de fremste til å satse på bestillinger av nye borerigger offshore, mens deres store amerikanske motstykker som Transocean, Noble Drilling og GlobalSantaFe, har sittet stille tross store kapitalressurser og sterke balanser.

- De (amerikanerne red. anm) er redde for kostnadsoverskridelser, slik de fikk i forrige runde, og som førte til at de fikk skikkelig juling i markedet, sa direktør John Sinders i det amerikanske meglerhuset Jefferies & Co med henblikk på den manglende byggeviljen blant de amerikanske riggselskapene.

- Hvem kjøper hvem?
- De gamle amerikanske må enten kjøpe de nye norske aktørene, eller så er de ikke den foretrukne kontraktøren i nest omgang, sa Sinders om de etablerte riggselskapenes posisjon.

Det var Ocean Rigs arbeidende styreformann Geir Aune som ledet paneldebatten. Ocean Rig har i flere år vært ansett som en oppkjøpskandidat på grunn av sin relativt lille flåte på kun to moderne avansert ultra dypvannsrigger.

Sinders mente at det ikke nødvendigvis er de amerikanske selskapene som vil alene forestå konsolideringen av riggmarkedet. Han pekte på at en mindre aktør for eksempel i andre deler av offshorebransjen med bankenes hjelp kunne finne på å være oppkjøpere.

Det er heller ikke tvil om at panelets medlemmer venter i spenning på hva duoen John Fredriksen og Tor Olav Trøim vil finne på fremover.

Så langt i den pågående riggsyklusen har Fredriksens SeaDrill med Trøim i spissen vært nesten alene om å lykkes med et oppkjøp; Smedvig. Sinvest og Awilco Offshore har som kjent ikke lykkes med sine forsøk mot lillebror Petrojack.

Må sette seg
- All den cashen som nå sitter rundt omkring vil bli brukt, selskapene vil heller kjøpe enn å gi noe tilbake til aksjonærene, sa Michael Broch som er direktør i gigantbanken Citigroups investeringsbankvirksomhet.

- Vi er i begynnelsen på en reinvesteringssyklus. Det er enorme investeringer som må gjøres, og markedet har ikke satte seg ennå, derfor har ikke konsolideringen kommet i gang, sa Broch.

DnB Nor Markets corporatemann Ole Bjarte Hjertaker forventer en nyansert konsolidering av bransjen, hvor ikke nødvendigvis bare de etablerte styrer prosessen. Han pekte på selskapene Sinvest og Awilco Offshore som i utgangspunktet så ut som asset players, men som i stedet har gått sammen og bygget opp en full driftsorganisasjon.

Ingen skyer
Ingen i panelet så noen umiddelbare skyer på rigghimmelen da Aune loddet stemning. Kun alvorlige hendelser som en overraskende krasjlanding for Kinas økonomi eller terrorsjokk er hva corporatepanelet ser som risikoelementer slik riggmarkedet utvikler seg for tiden.

Broch mente bransjen minst har fem gode år foran seg, men la til at et marked alltid vil returnere mot normen.

- Det er veldig vanskelig å spekulere i hvor lenge det vil vare, men markedet ser ut til å være innen i en lengre opptur, Sinders.

- Markedet er så bra som vi noen gang har sett det, og jeg har holdt på siden 1976, slo Frischkorn fast.

Ingen i panelet var bekymret over dagens enorme ordrebok på borerigger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag