*Nettavisen* Økonomi.

Mot tidenes julebordsesong

Etter mange magre år skal vi endelig få slå oss løs på julebordet igjen. Norge går så det suser, renta er lav og bedriftene har bedre råd. Det er duket for en skikkelig julebordsfest.

Vanligvis omsettes det for to milliarder kroner på julebord her til lands. De siste årene har kurven vært nedadgående, men nå peker pilene rett til værs igjen.

- Det er godt mulig at vi står foran tidenes julebordsesong. Etter flere magre år ser det ut til at vi er inne i de fete, og det er noe næringen ser fram til, sier informasjonsrådgiver Baard Fiksdal i Reiselivsbedriftenes Landsforening til Kanal 24.

Han har inngående kjennskap til hotell og restaurantbransjen, og sjelden har det sett bedre ut før årets viktigste måneder.

- Konjunkturene går oppover, og både bedrifter og folk flest har mye bedre råd. Det vil gi et voldsomt løft i julebordssesongen, tror han.

Men ett usikkerhetsmoment er det:

- Vi lurer litt på hvordan den nye røykeloven vil slå ut. Jeg tror ikke den vil legge noen demper på julebordssesongen, men det skal bli interessant å se hvordan man rent praktisk kommer til å innrette seg nå som nær sagt hele samfunnet skal ut og hygge seg.

På gamle, ærverdige Engebret Cafe i Oslo er restauratør Svein Erik Nagvik ubetinget optimist foran julebordene.

- Det ser lysende ut så langt, ja faktisk helt strålende! Vi har i dag oppimot 10.000 forhåndsbestillinger til november og desember, sier han.

Året sett under ett tyder også på å bli bra.

- Når vi får med oss høstsesongen nå tror jeg vi kan si at det blir ett av de beste årene på lenge, sier han til Kanal 24.

Julebordsesongen begynner for fullt første helgen i november.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.