Gå til sidens hovedinnhold

Mottok inntekt og etterlønn samtidig - da brøt de stortingsreglene

Flere stortingsrepresentanter var i gang med ny jobb da de mottok etterlønn fra Stortinget.

Flere stortingspolitikere har de siste årene mottatt etterlønn de ikke skulle hatt, skriver Dagens Næringsliv tirsdag.

Tidligere stortingsrepresentant for Høyre, Gunnar Gundersen begynte i ny jobb i desember 2017, samtidig som han mottok etterlønn. I løpet av den første måneden i den nye jobben som næringssjef for Glommen Skog, fikk Gundersen rundt 73.000 kroner i etterlønn, viser en oversikt fra Stortinget.

Avisen omtaler tirsdag fem stortingsrepresentanter som, fordi de ikke har innrapportert riktig inntekt, har mottatt etterlønn urettmessig.

Reglene tilsier at dersom man har lønnet arbeid i perioden etter fratredelse, skal man si fra seg retten til etterlønn. Stortinget kan utbetale etterlønn i høyst 12 måneder - etterlønnen er 66 prosent av full lønn, men det må dokumenteres at representanten i denne perioden er jobbsøker eller under etterutdanning, og inntekt skal innrapporteres slik at eventuell etterlønn kan avkortes.

Les også: Ropstad fikk stortingsbolig fordi han var folkeregistret på barndomshjemmet

- Trodde det var standard

– Jeg trodde tre måneder var standard og har ikke lest dette. Hadde aldri tenkt tanken på å søke mer heller, men er dette feil må det jo rettes opp, skriver Gundersen i en epost til DN.

DN omtaler flere tidligere stortingsrepresentanter har latt være å rapportere ettterlønn:

  • Mandag avdekket DN at tidligere Frp-representant Jan Arild Ellingsen har fått over 800.000 kroner i etterlønn siden han sluttet. Han opplyste til Stortinget at han ikke hadde jobb, men drev i virkeligheten et rådgivningsselskap.

  • Arbeiderpartiets Truls Wickholm begynte som ordfører i Nesodden i oktober 2017, og fikk lønn fra kommunen og samtidig etterlønn fra Stortinget.
  • Anne Tingelstad Wøien fra Senterpartiet mottok etterlønn fra Stortinget samtidig som hun fikk lønn fra Riksrevisjonen.
  • Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik forlot Stortinget høsten 2017 og var i november det året i gang som samfunnskontakt for brønnbåtrederiet Sølvtrans - samme måned fikk han etterlønn fra Stortinget.

Les også: Slår alarm om gratis-fest for utenlandske snikere: – Det skal være straff for dem som jukser