*Nettavisen* Økonomi.

Mye å hente på harry-tur

Det er ikke bare mat du kan spare på å kjøpe i Sverige. Også el-varer, barnevogner, klær og byggevarer er billigere.

27.10.05 11:14

Den svenske kronen har ikke vært så lav som nå siden februar 2003. Nå kan du kjøpe en svensk hundrelapp for 82 kroner, og nordmenn valfarter over grensen for å nyte valutagevinsten.

TV 2 Nettavisen viste onsdag at handlekurven i Sverige med mat, brus, snus og sigaretter koster halvparten så mye som i Norge.

Det er ikke bare mat og tobakk nordmenn handler hos broderfolket. Svært mange nordmenn kjøper også drivstoff og el-varer i Sverige, i tillegg til byggevarer, møbler, klær og barneutstyr.

- Rundt 80 prosent av de handlende opplyser at de har kjøpt kjøtt, mens 60 prosent har kjøpt sjokolade. Tobakk og sigaretter, øl og mineralvann og vin og brennevin har alle en andel på 50 prosent, mens 40 prosent kjøper meieriprodukter og annen mat. Omtrent 20 prosent kjøper drivstoff, og fem prosent kjøper noe de oppgir som «annet». Mange kjøper også radio, tv og stereoutstyr, sier direktør Thomas Angell i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon til TV 2 Nettavisen.

3.500 kroner rett i lomma
Drivstoffsalget avhenger av hvor høye bensinprisene er her hjemme. For tiden er det lite å spare på å kjøpe bensin i Sverige, tror Angell.

Men det er penger å hente på mange andre varer. Skal du for eksempel kjøpe ny tv, kan det lønne seg å ta turen over grensen.

En flatskjerm LCD-tv på 32 tommer fra Philips koster 14.995 kroner hos norske Elkjøp. Kjøper du samme tv hos svenske Elgiganten, koster den 13.995 svenske kroner. Det vil si like under 11.500 norske kroner, og du sparer altså nesten 3.500 kroner på en harrytur.

Hos Siba i Sverige koster Philips-tv-en 12.995 svenske kroner, det vil si rundt 10.650 norske kroner. Reiser du til nærmeste Siba-butikk over grensen, sparer du altså en tusenlapp til.

Babyshopping i Sverige
Også barneutstyr er langt billigere i Sverige. Mens en Brio Tridem-vogn koster 1.650 norske kroner på Happyland Baby Shop i Svinesund, må du ut med 4.199 kroner hos norske Baby Shop.

En BabyBjörn koster like over 490 kroner hos Happlyland, noe som er 190 kroner billigere enn i Norge.

Skal du handle klær, kan det lønne seg å reise til nærmeste svenske storby. Det kjente merket Filippa K., som har mange tilhengere i Norge, har samme veiledende pris her til lands som hos söta bror. Ettersom valutaen går i norsk favør, kan det være noen hundrelapper å tjene på å handle bukser, gensere og jakker i Sverige.

Har du byggeplaner, kan det lønne seg å gjøre innkjøpene i Sverige. Du kan for eksempel spare noen tiere per planke, og det gir en god slump spart hvis du har planer om ny terrasse eller et nytt skjul i hagen. Isolasjon og gulvspon er også billigere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.