*Nettavisen* Økonomi.

Myndighetene advarer mot å trosse disse rådene i matvarebutikken

Toppsjef i Helsedirektoratet mener smitte av koronaviruset kan spre seg hvis rådene ikke følges.

23.03.20 10:11

OSLO (Nettavisen): De siste oppdaterte tallene fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at det er over 2000 smittede personer i Norge.

Helsemyndighetene og regjeringen jobber på spreng med å få tallet ned, men ennå anslås det at vi ikke har nådd smittetoppen, og kanskje ikke gjør det før i mai.

Se video øverst i saken!

FHI har gitt en rekke råd om hvordan vi kan forebygge smitte, i tillegg til generelle hygienetiltak på sine nettsider.

Få med deg den siste utviklingen i vårt Livestudio.

- Viktig å holde avstand

De store matvarekjedene, som er svært sentrale i folks liv, har innført en rekke tiltak. Men flere små og uavhengige butikker, både dagligvare og andre næringer, er ikke like strenge med å praktisere overholdelse av rådene fra helsemyndighetene.

På en matvarebutikk på Grønland i Oslo, i hovedsak hvor innvandrere handler, har ingen synlige tiltak eller kontroll med at rådene overholdes på utsiden av deres butikk.

I den tiden Nettavisen var der torsdag trosset en rekke kunder rådene til myndighetene uten at noe ble gjort. Dette kan få følger for spredning av koronaviruset.

- Konsekvensene av ikke å følge rådene kan bli at det blir en større spredning. Det vil vi helst unngå, sier fungerende assisterende helsedirektør Linda Granlund til Nettavisen.

Nettavisen har samlet for deg: Her kan du lese alt om koronakrisen.

Har du tips eller spørsmål du lurer på? Ta kontakt med Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon.

Klikk på bildet for å forstørre. Halvnært bilde av fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Linda Granlund. Hun har halvlangt krøllet hår, briller og svart skinnjakke.

Fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Linda Granlund. Foto: Daniel Yul Kim / Nettavisen

Fakta

Slik forebygger du smitte


Les også: Ufør kvinne raser mot folk som hamstrer billigvarer

- Vi vil jo begrense smitten så mye som mulig. Det er viktig at folk holder avstand fordi vi vet det er dråpesmitte. De viktigste rådene er å holde avstand til andre, vaske hendene, ofte og grundig, og tenke gjennom hvordan man oppfører seg i nærkontakt med andre i nærbutikkene og andre steder hvor det er andre mennesker, sier Granlund.

Mannen som oppga å være eier av butikken ønsket ikke å si hva han heter, eller gi kommentarer til saken.

Les også: Siste offisielle tall: Nesten 2000 koronasmittet i Norge

Klikk på bildet for å forstørre. Bilde av mange folk som står tett på utsiden av matvarebutikk på Grønland i Oslo.

Helsedirektoratet fraråder å stå i tette folkemengder. Foto: Daniel Yul Kim / Nettavisen

Hun understreker at hun ikke kjenner til det konkrete tilfellet på butikken på Grønland, og uttaler seg på generelt grunnlag om råd i butikk.

- Hvordan bør vi oppføre oss i butikken?

- Du skal holde avstand til andre kunder og til personalet. Ikke still deg tett i kø. Dette er både for å unngå egen smitte, og at de ansatte skal ha en trygg arbeidshverdag. Så gjelder de generelle hygienerådene. Ikke ta på matvarer du ikke skal ha. Vær nøye med ikke å berøre flater du ikke trenger å berøre, sier Granlund.

Les også: Massivt rentekutt fra Norges Bank

Klikk på bildet for å forstørre. Bilde viser en hånd som tar på en kiwi før han legger den bort og tar på en ny. Bildet fra Grønland i Oslo tor 19.03.20.

Helsemyndighetene rådet til ikke å ta på matvarer du ikke skal kjøpe når du er i butikken. Foto: Daniel Yul Kim / Nettavisen

Fakta

Hjemmekarantene - dette gjelder nå


Informasjon på mange språk

Helsemyndighetene har vært opptatt av å nå ut med viktig informasjon til alle.

- Vi er opptatt av å nå ut til hele befolkningen, også på de ulike språkene vi har. Det er hengt opp plakater forskjellige steder på 14 ulike språk. Det er informasjon om karantenesituasjonen på FHI sine nettsider på 24 språk. Så har vi aktivt benyttet det flerspråklige nettverket vi har og bedt dem spre budskapet, sier Granlund.

Les også: Folk gikk bananas i matbutikken: - Helt spinnvill rekord

Informasjonen er også tilgjengelig på ulike språk på Facebook. Budskapet kommer opp i feeden på det språket den enkelte benytter. Granlund sier at helsemyndighetene også benytter ulike radiostasjoner for minoriteter til å spre budskapet.

Undersøkelser helsemyndighetene har bestilt indikerer at så godt som hele befolkningen har fått den viktige informasjonen som kan bidra til å hindre smitte.

- I vår ukentlige spørreundersøkelse er det godt å se at nær hundre prosent av de spurte sier at de kjenner til hvilke råd som gjelder for å unngå smitte.

Fredag fikk en rekke serveringssteder en kraftig advarsel fra byrådleder Raymond Johansen. Om smittevernsreglene ikke overholdes, risikerer de å miste muligheten for å servere alkohol midlertidig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag