Gå til sidens hovedinnhold

Én dag igjen

Fem dokumenter du må ha kontroll på.

Nå begynner innspurten for å levere selvangivelsen å nærme seg.

Om litt mer enn ett døgn skal årets fradrags- og skatteregnskap være sendt av gårde til Skatteetaten.

Da kan det lønne seg å være forberedt. For til tross for at selvangivelsen er forhåndsutfylt for de fleste skatteytere i Norge, er du selv pliktig til å sjekke at opplysningene stemmer og at du har fått de fradrag du har krav på, eller betalt den skatten du er pliktig.

Her er de viktigste papirene du må ha kontroll på:

1. Lønns- og trekkoppgaven
Dette er en oversikt du får tilsendt fra arbeidsgiveren din. Her står blant annet hvor mye lønn du har mottatt foregående år, hvor mye skatt du har betalt, hvor mye du har betalt i fagforeningskontingent og andre trekk eller tillegg i lønnen som kan være relevant for føringen av selvangivelsen.

Denne lønns- og trekkoppgaven sendes også til skattemyndighetene, og den kommer som regel like etter nyttår.

Spar penger med Nettavisen:
Minstrøm: Bytt strømleverandør og spar tusener
Minrente:
Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden : Finn billigst og best boligmegler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

2. Bankens oversikt
Arbeidsgiveren er imidlertid ikke den eneste som sender av gårde oversikt over din økonomiske status både til deg og myndighetene. Den neste store årsoppgaven du får, og som må sjekkes mot den forhåndsutfylte selvangivelsen, er årsoppgaven fra banken.

Dette er en oversikt over hvor mye du har i banken i rene innskudd, hvor mye sparefondet ditt er verdt, hvor mye lån du har og hvor mye renter du har fått på formue eller gjeld.

Dersom du plasserer penger i fond eller aksjer utenfor banken, sender forvalteren en egen årsoppgave over beholdningen. Dersom du har et realisert tap på dine plasseringer, kan disse etter gitte regler trekkes fra på skatten.

3. Betalt barnepass
Et annet dokument du må få med deg er årsoppgaven for betalte utgifter fra barnehage og skolefritidsordning. Dersom du har hatt barnevakt i hjemmet, kan du etter gitte regler også trekke fra disse utgiftene på selvangivelsen.

4. Gaver
Du må ha en oversikt over alle gaver du har gitt til frivillige organisasjoner eller til forskning og/eller yrkesopplæring.

5. Dokumenterte utgifter
Du må selv sørge for å ha dokumentasjon på at du faktisk har betalt alle utgifter du søker om å få trekke fra på skatten.

Ett av unntakene er reise til og fra jobb der du får skrive av reisestrekningen ut fra hvor langt du bor fra arbeidsstedet uansett om du reiser gratis eller ikke.

Kommentarer til denne saken