Lørdag presenterte regjeringen en krisepakke som skal få bukt med de skyhøye strømprisene som virkelig har filleristet nordmenns økonomi i det siste.

- Vi legger i dag frem en sikringsordning som skal møte den situasjonen folk opplever med ekstremt høye strømutgifter. Mange føler på bekymring og uro på grunn av den ekstremt høye strømprisen, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på lørdagens pressekonferanse.

Har du tips i forbindelse med denne saken? Skriv gjerne til oss her.

Og han la til:

- Oppskriften her er at staten vil ta halvparten av regningen for det som overstiger en spotpris på 70 øre per kilowattime.

Regjeringen har anslått at kostnaden for krisepakken kommer til å bli på rundt fem milliarder kroner. Nå mener imidlertid Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) at regjeringen har glemt en gruppe som omfatter rundt en million nordmenn.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Regjeringens knuslete strømpakke stopper ikke forbrukernes blødninger

Ber regjeringen ta ansvar

Interesseorganisasjonen jobber med å påvirke myndighetene for at de skal utøve en bærekraftig bolig- og bygningspolitikk. Dette skal sikre over en million medlemmer et godt bomiljø.

- Vi har studert innretningen, og vi ser at ikke alle blir likebehandlet. Hvis du bor i et borettslag eller sameie har man både individuell strømmåler og felles strømmåler. Den foreslåtte modellen gir for disse ikke full kompensasjon for strømbruken. Det regjeringen kom med er bra, men det er kun strømforbruket for den individuelle strømmåleren som blir kompensert, sier administrerende direktør i NBBL, Bård Folke Fredriksen, til Nettavisen.

Han opplyser at en felles strømmåler gir en betraktelig sum med utgifter for hver enkelt, siden den omfatter felles strøm for fellesarealer, varmtvann og oppvarming av boligen for enkelte.

- Her må regjeringen også sørge for at de som får strømmen fakturert fra borettslaget, blir likebehandlet med de som får faktura direkte fra strømselskapet sitt, mener NBBL-sjefen.

- Sterkt urimelig

Tor Magne Brækkan er styreleder for sameie på Lutvanntoppen 1 og 2 i Oslo, hvor det totalt er 75 leiligheter. Han er rett og slett sjokkert.

- Dette er sterkt urimelig. Jeg snakker på vegne av mange som er berørt av dette. Siden vi bor i leiligheter og ikke eneboliger, så eksisterer ikke ordningen for oss. Jeg kan aldri tenke meg at dette sklir gjennom og ikke blir korrigert. Dette skal være regjeringen for «vanlige folk», men så har de glemt en stor gruppe. Jeg forventer ikke noe annet at et flertall av de andre partiene skal presse frem en endring, sier han til Nettavisen.

Les også: Fersk strøm-analyse: - Dette er ikke den nye normalen

Han kommer også med et konkret eksempel på hvor mye penger hver beboer må ut med, hvis dagens krisepakke står seg uendret. Brækkan fortelle at sameiet faktureres direkte av strømselskapet for strøm til varmt tappevann, oppvarming av leilighetene og lading av el-biler, og ved årsoppgjøret viderefaktureres dette til den enkelte seksjonseier.

- En kjapp beregning basert på erfaringsmessig strømforbruk i månedene desember-mars, og forventet strømpris (tall fra Norgesenergi) gir følgende regnestykke for oss, sier Brækkan og legger ved følgende tabell i en e-post:

- Det er utrolig at varsellampene ikke blinket før regjeringen presenterte strømpakken. Skulle regjeringens forslag gå uendret gjennom vedtaksprosessen i Stortinget, vil dette skape en særdeles stor urettferdighet for svært mange som bor i sameier eller borettslag, men jeg har tro på det norske demokratiet og tror at dette vil bli endret, forteller Brækkan.

Gir seg ikke

Fredriksen opplyser at NBBL har forsøkt i flere dager å forklare regjeringen at lørdagens strømpakke har sine mangler.

- Jeg er overrasket over at man ikke har funnet en modell som også omfatter felles strømmåler. Det burde ikke være vanskelig å sikre en ordning som sørger for at alle nordmenn får samme kompensasjon. Nå er det de med enebolig og rekkehus som får mest hjelp. Regjeringen får tenke seg om denne forskjellsbehandlingen av de som bor i borettslag og sameier skal skje. De har jobbet veldig under tidspress her, og glemt at noen får regninger for varmtvann gjennom borettslaget. Vi har selvfølgelig pushet på for at all informasjon skal nå frem til myndighetene, men vi gir oss ikke og vil fortsette å pushe.

Les også: Toppsjefen raser over at «ingen» snakker om norsk strømsløsing: – Umulig å forstå

– Det er to uker til jul. Burde de klare å få til endringen før jul?

– Absolutt. Nå skal det behandles i Stortinget også, men det er nok av tid før jul til å rette opp i dette, fastslår Fredriksen.

- Dette kommer vi tilbake til

Nettavisen har konfrontert Olje- og energidepartementet med uttalelsene til NBBL.

- Jeg opplever at NBBL går for langt i sin problembeskrivelse. Leiligheter i borettslag og sameier har egne strømmålere og er derfor omfattet av ordningen, skriver statssekretær Amund Vik i en e-post, før han legger til:

- Men det vil alltid være grensetilfeller. Strømabonnementet til et borettslag og sameie er som regel registrert som næringskunde og dekkes ikke av ordningen. Noen borettslag kan komme dårligere ut der det er mye felles forbruk, som f.eks. felles varmtvann som varmes med strøm, elkjeler for oppvarming og store garasjeanlegg med elbilladere.

Les også: Reaksjoner på strømpakke: – For lite og for sent

Han lover at departementet skal komme tilbake til dette:

- Reguleringsmyndigheten for energi (RME), som forvalter ordningen mot nettselskapene, skal ha møte med systemleverandørene og bransjeorganisasjonene i neste uke, der de blant annet vil diskutere om det er teknisk mulig å skille ut enkelte grupper fra tariffgruppen for næring for å favne husholdningsforbruk som ellers ikke ville blitt omfattet av ordningen. Dette vil vi derfor komme tilbake til, avslutter Vik.

Kommer med krav

SV er heller ikke fornøyd med at beboere i borettslag og sameier ikke får full kompensasjon gjennom krisepakken for strømkunder. Nå krever de at regjeringen rydder opp.

- Vi må finne en løsning også for disse, sier stortingsrepresentant for SV, Lars Haltbrekken, til NTB.

SV varsler at partiet vil ta kampen for disse når regjeringen skal søke flertall for sin strømordning i Stortinget.

- Hvis regjeringen ikke legger fram en løsning selv, vil SV ta dette inn i forhandlingene på Stortinget, fastslår Haltbrekken.