En av de fremste fordelene med å kjøpe Tesla har vært tilgangen til deres markedsledende hurtigladenettverk.

Det har lenge vært kjent at Tesla har vurdert å åpne disse ladestasjonene for andre bilmodeller, og nå starter virkelig utrullingen:

Stort steg mot full åpning

Ifølge Tesla åpner de mer enn 30.000 superladere over hele verden mandag, og i Norge blir det åpning på 15 av landets ladestasjoner.

Ladestasjonene er i all hovedsak fra Lillehammer og sørover, med unntak av Berkåk sør for Trondheim.

Tesla har langt flere ladestasjoner enn det som nå er åpnet, men etter det Nettavisen forstår ønsker Tesla å rulle det ut skrittvis blant annet med tanke på noen viktige kjøreruter for vinterferien. Av stasjonene som er åpnet muliggjøres utfart fra Oslo både nordover via E6, nordvest på E16 og vestover på E134.

Flere stasjoner vil kunne komme etter hvert.

Enkelte typer stasjoner holdes utenfor

Et annet viktig kriterium for hvilke ladestasjoner som nå er åpnet, er at det er gjennomkjøringsplasser. Det betyr at ladestasjoner som krever at man rygger inn til en stolpe ikke vil være tilgjengelig for andre modeller.

Dette handler om at alle Tesla-modeller har ladekontakt på venstre side bak, og ladekablene er tilpasset dette. Disse stolpene vil derfor kunne få problemer med biler som har ladeport-plassering et annet sted.

Tesla-kunder beholder prisfordel

For å kunne bruke ladestasjonene, må man laste ned og registrere seg i Teslas app.

Tesla opererer i dag med ulik priser på ulike ladestasjoner, og det vil også gjelde for andre bilmerker. Prisene er normalt lavere enn andre operatører, selv om de i fjor økte prisene kraftig.

Les også: Voldsom prisøkning fra Tesla

Etter hva Nettavisen forstår vil standardprisen være omtrent 60 prosent høyere for ikke-Tesla-modeller ved «drop in»-lading. Det vil si at prisen vil bli på linje med markedet ellers.

Men det er også mulig å betale 129 kroner i måneden for et abonnement som gir lik pris som Tesla-eiere.

Les også: Tidenes år for nybilsalg: – Ganske formidabelt