Nå begynner Lost-nedlastingen

Høsten er kommet, og nye tv-serier dukker opp på tv-skjermene i USA. Det betyr også at den ulovlige nedlastingen starter her i Norge.

15.09.05 12:34

Vi er igjen kommet til den tiden av året hvor de store amerikanske tv-nettverkene kjører ut sine storsatsinger. Om en uke begynner blant annet ABC med sin gigantsuksess Lost. Norske tv-seere må derimot vente enda noen uker.

Fordi vi får stadig raskere internettlinjer, er det også flere som har funnet ut at en kan se de populære tv-seriene lenge før de havner på norske tv-skjermer ved å laste ned disse fra internett.

Er ulovlig
Slik nedlasting er på ingen måte en ny problemstilling. Derimot har denne nedlastingen blitt forbudt i Norge i høst. Frem til 1. juli i år kunne norske nettbrukere trygt laste ned tv-serier uten å bryte loven, men slik er det ikke lenger.

Det betyr at de som i høst ønsker å laste ned populære tv-serier som CSI og Lost vil bryte den nye åndsverksloven.

Du blir oppdaget
De store produksjonsstudioene har ansatt hauger av forskjellige seriøse og useriøse anti-piratbyråer for å spore opp personer som benytter seg av fildelingstjenester.

Disse sender regelmessig ut brev til norske internettleverandører som leverer linjene til personer som laster ned tv-serier.

Politiets jobb
- Vi får mange henvendelser, og vi henviser alle til politiet. Dette fordi hvis dette er et brudd på norsk lov, så er det en sak for politiet, og vi forholder oss til dem, sier informasjonssjef i Telenor, Esben Tuman Johnsen til TV 2 Nettavisen.

Heller ikke NextGenTel foretar seg noe i med de henvendelsene de mottar.

- Vi er nødt til å ha en politikjennelse for å kunne bryte inn. Vi gjør ingenting på egenhånd hvis vi får henvendelser. Og det er umulig for oss å overvåke dette på egenhånd. Vi forsøker derimot å synliggjøre legalt innhold, og det vil nok motvirke illegalt innhold slik som vi ser med for eksempel iTunes, sier markedsdirektør Morten Ågnes i NextGenTel.

Ikke bekymret for nedlasting
TVNorge er trolig den kanalen i Norge som er størst utsatt for konsekvensene av nedlastingen. Dette fordi de kjører typiske suksesserier som Lost, CSI, Smallville, Cold Case og Veronica Mars. Med noen av seriene ligger selskapet nesten helt likt med det amerikanske sendeskjemaet, mens med andre ligger en sesong bak.

Informasjonsdirektør Jens-Petter Gjelseth i TVNorge er ikke spesielt bekymret for nedlasting av tv-serier.

- Vi har diskutert det internt, men har ikke foretatt oss noe utover å følge utviklingen. Vi anser det foreløpig ikke som noe stort problem. Vi ser ikke at det går noe særlig ut over våre seertall. Hvis vi mister 50.000 seere på Lost som noen tidligere har spekulert i, så er det selvsagt veldig alvorlig, men det er vanskelig å finne slike tall nøyaktig. Disse 50.000 kan like godt forsvinne som konsekvens av konkurransen med TV 2, sier Gjelseth til TV 2 Nettavisen.

Fornøyd med seertallene
- Vi er veldig godt fornøyd med seertallene både på CSI og Lost, og ser det ikke som noe stort problem at noen laster ned litt fra nettet. Vi er likevel obs på saken, og ser om det er noe vi kan gjøre for å stoppe det, sier Gjelseth.

I høst kommer også TVNorge til å ligge nærmere den amerikanske sendeplanen med Lost enn de gjorde i fjor. Dette gjør det mindre lukrativt å laste ned seriene.

- Vi kommer til å ligge 2-3 uker bak med Lost. Med CSI ligger vi noe lenger bak, avslutter Gjelseth.

Kripos prioriterer ikke
- Vi må foreta en ganske edrulig prioritering i forhold til etterforskning. Vi prioriterer de som driver med distribusjon og vinningskriminalitet. Selv om en har en lovgivning som inneholder et forbud, er det ikke slik at vi nødvendigvis kan legge ned masse ressurser i det, sier politiadvokat Erik Moestue ved Nye Kripos til TV 2 Nettavisen.

Moestue understreker likevel at politidistriktene rundt om i landet kan håndtere slike saker

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.