Økte renter og uro på verdens børser har gjort at den norske kronen har svekket seg mot valutaer som euro og dollar.
Mandag formiddag kostet én dollar 9,56 kroner. Ikke siden den kraftige koronaeffekten på våren 2020 har vi sett en så svak krone mot dollar.
Euroen koster 10 kroner, etter å ha styrket seg med nær fem prosent mot den norske kronen den siste måneden.
DNBs valutastrateg Magne Østnor forteller at dollaren tjener på høyere renter og uro, og blir sett på som en trygg havn i valutamarkedene.
– Tidligere har valuta i land med lavest renter kommet sterkest ut i situasjoner med usikkerhet internasjonalt. Men nå er dollaren en trygg havn på tross av at rentene øker i USA. I dette bildet handler det nok vel så mye om at andre valutaer svekkes, sier Østnor.
Den amerikanske sentralbanken, også kjent som «Fed», uttalte i forrige uke at styringsrenten skal opp 0,5 prosentpoeng. Det er det største rentehoppet siden år 2000.
Les også: Dollar og euro nærmer seg magisk grense
Dyrere å handle amerikanske varer
For norske forbrukere betyr en svakere krone mot dollar at amerikanske varer som Tesla og Iphone blir dyrere. Det er fordi mange importerte varer handles av norske selskaper i dollar.
– Når kronen svekkes mot euro og dollar, blir det dyrere for oss å kjøpe varer i utlandet og dyrere å dra på ferie, sier Østnor og fortsetter:
– Samtidig betyr en svakere krone at næringslivet vårt blir mer konkurransedyktig. Det bidrar positivt til sysselsettingen i Norge. Det er lett å se seg blind på økte importpriser, men i sum vil en svakere krone være positivt for økonomien.
Euroen er fortsatt billigere enn den har vært de siste to somrene, men er dyrere enn det den har vært de siste par månedene. Skal du til populære ferieland som Hellas, Spania og Italia i sommer, kan du planlegge for at en euro koster omtrent som nå eller litt mer, ifølge valutastrateg Østnor.
– Vi har vel sagt at markedsuroen vil bidra til å trekke kronen ned, og at euroen på kort sikt vil koste ti kroner og på lengre sikt 10,20 kroner. Det står seg egentlig veldig bra i dag, sier Østnor.
Kronen og oljeprisen går hver sin vei
Kronekursen og prisen på et fat brentolje har tidligere vært omtalt som finansverdenens svar på Tuppen og Lillemor i Nettavisen. Historisk har oljeprisen og den norske kronen fulgt hverandre opp og ned.
Oljeprisen har steget 8,8 prosent de siste 30 dagene, og mandag koster et fat nordsjøolje 110 dollar fatet. Samtidig har pilen pekt i motsatt retning for den norske kronen.
– Oljeprisen er ikke den eneste driveren av valuta og den norske kronen. Innimellom samsvarer ikke kronen og oljeprisen fullt og helt. Sammenhengen står seg fortsatt godt, men den er ikke nødvendigvis entydig fra dag til dag eller måned til måned, forklarer Østnor.