Nå blir bredbånd dyrere

Foto: Lise Strandlien (Nettavisen)

Halvparten av de største bedriftene i Norge har eller skal installere telefoni over internett. Det kan bety en revolusjon på telemarkedet, men også dyrere bredbånd til vanlige kunder.

10.05.04 07:04

Det skriver Aftenposten. I dag betaler de aller fleste en fast, månedlig avgift til sin bredbåndsoperatør, uansett hvor mye du er på nett.

Mange har allerede benyttet seg av bredbånd for å ringe gratis via internett.

Tar tilbake tapte inntekter
Men det som betyr billigere telefonregning kan gi deg mye høyere bredbåndsregning. Skiftet fra fasttelefoni til bredbåndstelefoni kan tvinge operatørene til å ta betalt for bruken av bredbånd.

En undersøkelse fra JCL Kommunikasjon viser at 35 prosent av bedriftene vurderer å innføre bredbåndstelefoni.

- Tiden har gått fra dem som ikke har begynt å tilrettelegge for den nye teknologien. Snart er det ikke lenger et spørsmål om bedriften skal satse på dette, men snarere når det skal skje. Det gamle telefonnettet vil bli spist opp for hver dag som går, sier Knut Arne Nygård, gründer og direktør for forretningsutvikling i IPnett til Aftenposten.

Basert på tallene fra undersøkelsen vil over 220 000 norske medarbeidere, målt i antall årsverk, benytte seg av såkalt IP-telefoni (bredbåndstelefoni) innen et år.

Besparinger
Telefoni over internett fungerer akkurat som vanlig telefoni over fastnettet. Forskjellen er at brukeren ikke betaler for tellerskritt. Dermed kan for eksempel medarbeidere i bedrifter med flere avdelingskontorer ringe gratis til hverandre, eller til utenlandske kontorer.

- Det er definitivt et besparingspotensial i dette, som går på den klassiske tellerskrittproblematikken. Disse besparelsene vil være grunnen til at bedrifter beslutter å gå over til IP-telefoni, sier Nygård.

Det er ikke bare bedrifter som ser fordelen med å kunne spare penger på tellerskrittene, også blant privatpersoner har fenomenet begynt å bre seg. Telio er foreløpig den eneste operatøren som tilbyr dette til norske hjem, og selskapet har kapret over 11.000 kunder på et halvt år. Telenor har sett konkurransen, og kommer til jul med et liknende tilbud. Men nå kan besparelsene gå opp i røyk, dersom bredbåndsoperatørene begynner å ta seg betalt for internettbruken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.