*Nettavisen* Økonomi.

Nå blir det børskrig

Hvis du tror at spydighetene henger løst hos Nytt på Nytt-gjengen, skulle du vært på generalforsamlingen i Norsk Vekst onsdag ettermiddag.

27.10.05 12:40

Det blåser opp til kraftig storm etter Norsk Veksts generalforsamling onsdag. Ingen sparer på skytset - nå blir det rettssak.

- Det er gøyere enn å gå i teater, sier en av småinvestorene til TV 2 Nettavisen som var tilstede på generalforsamlingen på Hotell Continental.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erlend Aas (SCANPIX)

Beskyldningene hanglet frem og tilbake mellom de to leirene på generalforsamlingen til børsnoterte Norsk Vekst. Erik Must & Co med våpendrager og styreformann Arne Didrik Kjørnæs i Wikborg Rein på den ene siden og forvalterne med sluggeren Cato Schiøtz i advokatfirmaet Schjødt på den andre.

Etter at generalforsamlingen stemte ned salget har kjøperen stevnet Norsk Vekst. Nå skal konflikten løses ved hjelp av voldgift. Det vil ta flere år og mye skittenkasting på veien.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Knut Falch (SCANPIX)

«The Ivy League»
Foruten Wikborg Rein og Schjødt var BAHR til stede med Anders Eckhoff som representerer kjøperne og Wiersholm, Mellbye & Bech med Erik Thyness som representerer det nye styret. I tillegg har Olav Vikøren fra Thommessen Krefting Greve Lund jobbet for det gamle styret og forvalterne med salget. Med andre ord. Hele advokatbransjens «Ivy-league» var til stede. «Let the war begin».

- Tull og tøys, freste Cato Schiøtz til ordstyrer og styreformann Arne Didrik Kjørnæs da Kjørnæs prøvde å klubbe Schiøtz.

- Nå er du ordstyrer og kan ikke avbryte slik, freste Schiøtz videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Morten og Morten
Ikke alle av de fremmøtte investorene ønsket å delta like aktivt. Morten Bergesen og sønnen Morten Bergesen satte seg diskret helt bakerst.

- Vi sitter på bakerste rad, vi. Du må lenger fremover for å finne noe spennende, sa Morten Bergesen til Dagens Næringslivs fotograf Per Ståle Bugjerdet da han tok bilde av dem.

Bergesen ønsket for øvrig heller ikke å kommentere generalforsamlingen overfor TV 2 Nettavisen.

Sakens kjerne er at styret i Norsk Vekst den 25. august i år signerte en avtale om salg av utvalgte selskaper til Norsk Vekst Secondary AS. Bak selskapet står selskapet HarbourVest Partners, et stort amerikansk fond.

Når de største aksjonærene i Norsk Vekst fikk høre om salget gikk de av hengslene og forlanget salget stoppet. De mente at porteføljeforvalterne i Norsk Vekst Forvaltning beriket seg selv med at de skal forvalte for de nye eierne også. Must & Co mente at det hadde vært for mye hemmelighetskremmeri rundt salget og at det gamle styret ikke var informert.

Det ble innkalt til ekstraordinær generalforsamling 20. september og det sittende styret ble kastet. Ny styreformann ble Arne Didrik Kjørnæs.

- Forvalterne burde avklart dette med styret slik at styret kunne kjøre prosessen. Styret kunne engasjere en rådgiver som kun tenkte Norsk Vekst og ikke forvalterselskapet Norsk Vekst Forvaltning, sa styreformann Kjørnæs.

Han mener videre at den korte akseptfristen som gikk ut ved midnatt samme dag som styremøtet og at selger skulle være absolutt bundet, mens kjøper har ni uker på seg med ulike forbehold.

- Dette var en måte å kuppe selskapet på, sier Kjørnæs.

- Skambud
Cato Schiøtz tilbakeviste alle påstandene fra det sittende styret om at forvalterselskapet Norsk Vekst Forvaltning hadde gjort noe kritikkverdig og beriket sin egen lommebok fremfor de andre aksjonærene.

- Dette er et Svarte Per-spill. Det å skylde på vår side om sabotasje er ikke lett å forstå, sa Schiøtz.

Han viser også til at de har kilder på at Arendals Fossekompani vurderte Norsk Vekst som et oppkjøpscase bare dager før salget 25. august. Det benekter Erik Must på det sterkeste.

- Jeg har aldri planlagt å by på Norsk Vekst etter det siste budet, svarte Erik Must.

Høsten 2003 bød Arendal Fossekompani 30 kroner Norsk Vekst-aksjen, men fikk ikke tilslag. Tar man med skattefordelen som lå i selskapet var det reelle budet 15 kroner aksjen,

- Det var et skambud, sa Cato Schiøtz.

Fetter mot fetter
Fetter Schiøtz, Tore, sitter i det nye styret og ble tydeligvis meget provosert over noen av Cato Schiøtz’ påstander.

- Enten ønsker du å fornærme oss, eller så er det saklighetsnivået det er noe galt med, men vi løper ikke Erik Musts sak. Jeg velger å tro at du ikke ønsker å fornærme oss så da går jeg ut ifra at det er saklighetsnivået som er lavt. For å sitere deg Cato Schiøtz. Det er tull og tøys, sa Tore Schiøtz.

Tore Schiøtz er til daglig administrerende direktør i Hafslund Venture.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Knut Falch

Fortvilet Jon Gundersen
TV 2 Nettavisen kjenner til at tidligere styreformann i både Arendals Fosskompani og Norsk Vekst Jon Gundersen har tatt kampen meget tungt. Han gikk av for noen år siden som følge av kritikken fra Must. Han var styreformann i de to selskapene i mange år og jobbet tett både med Must og forvalterne i Norsk Vekst. Han skal aldri ha opplevd kritikkverdige forhold fra forvalternes side, og føler at kritikken fra Must som uverdig.

Gundersen skal også være redd for at den kommende voldgiftssaken vil kunne koste aksjonærene i Norsk Vekst dyrt.

Resultatet var gitt før man startet. Generalforsamlingen var et spill for galleriet. Erik Must & Co viste på forrige generalforsamling at de var uenige i salget. Som representant for selskapets største aksjonær Arendals Fossekompani visste man at man ville stemme for å overprøve salget.

Alle de tre tidligere styreformennene tok til orde på generalforsamlingen for forvalterselskapet. Kåre Moe på vegne av seg selv og Christian Falck-Pedersen på vegne av seg selv og Jon Gundersen.

- Vi kan ikke se noe kritikkverdig forhold fra forvalternes side, sa Falck-Pedersen.

Kritikk av verdivurdering
Det nye styret har hyret inn Pareto Securities til å lage en verdivurdering av selskapene som er involvert i salget til HarbourVest. Pareto presiserer at verdsettelsen er av foreløpig karakter som følge av begrenset tid.

«Den 25. august 2005 var samlet verdi av direkte og indirekte eierskap til aksjer og lån inkludert i avtalen 630 millioner kroner», skriver Pareto i verdivurderingen.

Tidligere styreformann i Norsk Vekst Kåre Moe mente det var rart at ikke andre profesjonelle investorselskaper har luktet på Norsk Vekst hvis de underliggende verdiene var så høy som Pareto vil frem til.

- Da er det rart at det ikke har kommet bud tidligere, sa Moe.

Andre investore hevder at det er umulig å gjøre en god verdivurdering på en eller to dager. I tillegg mener kritikerne at analysen til Pareto ikke tar høyde for markedsrisiko eller selskapsspesifikk risiko. Det har også vært mye større volatilitet på Oslo Børs de siste måneden, noe som medfører lavere prising. Og det vil ta tid å selge alle selskapene, noe som vil medføre høye transaksjons- og forvaltningskostnader.

Budet fra HarbourVest er på 501 millioner kroner, altså rundt 20 prosent lavere enn Paretos vurdering.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.