Nå blir det enda billigere å fly

Reiseglade går gode tider i møte. Nå varsler nemlig de store lavprisselskapene ytterligere priskutt.

06.10.03 14:30

Lavprisselskaper som irske Ryanair og britiske EasyJet har kapret stadig større andeler av flymarkedet fra de tradisjonelle gigantene de siste årene. Hovedårsaken er pris, og nå presser billigselskapene billettprisene enda lavere.

Statistikk viser at snittprisen på en enkeltbillett hos Ryanair har falt fra drøyt 370 til 325 kroner i perioden fra juni til august i år.

Bevisst valg
- Vi har hele tiden arbeidet ut fra en målsetting om å kunne tilby billigere billetter ut til kundene. Det klarer vi også, sier Ryanairs sjef i Norden, Lotta Lindquist, til TV 2 Nettavisen.

Den samme tendensen finnes også hos EasyJet, der snittprisen på en billett har falt fra 484 kroner til 430 kroner fra vårparten i fjor til i år.

Økt konkurranse
Problemet til lavprisselskapene er at de nå møter økt konkurranse på egen front. Stadig flere profilerer seg som lavprisselskaper, eller skiller ut egne konsepter innenfor velkjente selskapsmerker.

Dermed har belegget, eller kabinfaktoren, falt. I september kunne Ryanair legge fram tall som viste en passasjervekst på hele 49 prosent. Hovedårsaken til dette er imidlertid en kraftig vekst i antall fly og ruter. Kabinfaktoren gikk nemlig ned fra 89 til 85 prosent fra i fjor til i år.

- Vi har hatt en nedgang kabinfaktoren, men det er for så vidt ikke uventet. Vi har åpnet over 50 nye ruter det siste året, og da er det naturlig at de nye tilbudene bruker tid på å utvikle seg, sier Lindquist.

Skal bli billigere å fly
EasyJet har hatt en høyere kabinfaktor enn rivalen Ryanair, men merker den samme trenden. At lavprisselskapene ikke lenger kan fly med stappfulle fly vil kunne presse prisene ytterligere ned.

- Vi kommer til å tilby rimeligere billetter. Dette er i tråd med en aggressiv ekspansjon, som også vil fortsette i tiden framover, sier Lindquist.

Ned også for SAS
SAS publiserer ikke tall for prisutvikling, men bekrefter at snittprisen har falt over det siste året.

- Vi har sett en generell nedgang i prisene, og dette vil trolig fortsette. De fleste selskapene har merket dårligere inntjening per passasjer, markedet har utviklet seg og skapt en forventning om å reise rimeligere, sier pressetalskvinne i SAS, Siv Meisingseth, til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.