*Nettavisen* Økonomi.

Nå blir renta enda lavere

Rentefesten for Ola og Kari Nordmann fortsetter ut i de små timer. Seks av seks økonomer i TV 2 Nettavisens ekspertpanel tror Svein Gjedrem setter ned renta enda en gang neste uke.

21.01.04 07:48

Sentralbanksjef Svein Gjedrem tok ekspertkorpset på senga da han kuttet styringsrenta med et kvart prosentpoeng før jul. Denne gangen er økonomene bedre forberedt. Samtlige seks økonomer TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med, tror Norges Bank kutter renta med nok en kvarting på det neste rentemøtet 28. januar.

Som om ikke det var nok, tror fire av de fem at Gjedrem kommer til å åpne for nok et rentekutt seinere i år (easing bias).

- Vanskelig for Gjedrem & co.

Sjeføkonom Marius Lømo i Nordea medgir at han synes litt synd på hovedstyret i Norges Bank akkurat nå. Boligmarkedet og aksjemarkedet er i ferd med å ta av, forbruksfesten er allerede godt i gang og arbeidsmarkedet er i bedring. Det er forhold som normalt peker i retning av høyere rente.

Navn

Rentebeslutning 28. jan

Styringsrente 31.12.04

Marius Lømo, Nordea

0,25 pp kutt, easing bias

2,5 prosent

Kyrre Aamdal, DnB NOR

0,25 pp kutt, easing bias

3 prosent

Tormod Andreassen, Sp.bank1

0,25 pp kutt, easing bias

3 prosent

Frank Jullum, Fokus Bank

0,25 pp kutt, easing bias

3 prosent

Inge Furre, Sp.banken Møre

0,25 pp kutt, easing bias

3 prosent

Knut A. Mork, Handelsbanken

0,25 pp kutt, nøytralt bias

2 prosent

Problemet er at Stortinget har gitt Norges Bank klar beskjed om å fastsette renta slik at prisveksten blir 2,5 prosent to år fram i tid. Det målet kommer Norges Bank til å bomme på med glans dersom renta blir satt opp.

Inflasjonen er nå så lav at det alene tilsier en styringsrente på ett-tallet, mener Marius Lømo.

- Det er krefter i sving som vil holde inflasjonen lav lenge, sier han til TV 2 Nettavisen.

Frykter 80-talls-tendenser

Dessverre for Svein Gjedrem & co. ligger årsakene til den lave inflasjonen utenfor sentralbankens kontroll. Økt eksport av billigvarer fra Kina og andre lavkostland vil sørge for å holde inflasjonen lav i Vesten i lang tid framover. Marius Lømo frykter 80-talls-tendenser i norsk økonomi før inflasjonen kommer opp i 2,5 prosent.

- Vi er ikke der ennå, men det er absolutt en fare for det. Vi risikerer for eksempel en boble boligmarkedet, høy forbruksvekst og lav sparing, sier han.

- Renta er for lav

Kollega Tormod Andreassen i Sparebank 1 tror også Norges Bank kutter renta med 0,25 prosentpoeng, men mener det norske rentnivået allerede er for lavt.

- Akkurat nå kan renta av etterspørselsgrunner være så lav som bare det, men jeg er engstelig for at vi ikke greier å heve renta fort nok for å hindre at økonomien kommer ute av kurs, sier han til TV 2 Nettavisen.

Andreassen tror i likhet med flertallet av økonomene at styringsrenta vil krype oppover mot 3 prosent ved utgangen av 2004, men utelukker ikke at det kommer en bratt rentestigning allerede i andre halvår i år.

- Vi tror på en styringsrente på 3 prosent om 12 måneder,men det vil ikke skje så lenge etterpå at vi får en forholdsvis bratt stigning i rentekurven. Oppgangen kan komme tidligere også. Fortsetter boligprisene og aksjekursene oppover kombinert med sterk kredittvekst, kan renta overraske i andre halvår, sier han.

2 blank i desember

Sjeføkonom Knut Anton Mork er den eneste i TV 2 Nettavisens ekspertpanel som tror at styringsrenta ligger rundt 2 blank ved utgangen av året.

«Mest sannsynlig er den 2 prosent ved utgangen av 2004, men hvis ESB (den europeiske sentralbanken, red. anm.) kutter, tror vi Norges Bank følger med på veien,» skriver han i en e-post til TV 2 Nettavisen.

Flere ledende politikere og eksperter i eurolandene har den siste tida tatt til orde for å kutte renta for å møte den kraftige svekkelsen av amerikanske dollar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.