Noen har allerede tjuvstartet, blant annet XXL, Fjellsport, Christiania Glassmagasin og Home and Cottage, for å nevne noen.
Før var det siste fredagen i november som var den store salgsdagen, kalt Black Friday. Nå er det blitt mer vanlig at butikkene kjører gode tilbud hele uken når det er Black Friday.
Ny prognoser fra Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, anslår at nordmenn vil bruke 3,3 milliarder kroner i norske fysiske butikker og nettbutikker på årets Black Friday. Det er en økning på 25 prosent fra i fjor, men en nedgang på 11 prosent sammenlignet med normalåret 2019.
– Black Friday er tilbake, men den totale omsetningen vil likevel ligge noe lavere enn i 2019. Det skyldes at færre butikker kommer til å avholde Black Friday, og at en del butikker kommer til å spre tilbudene utover i uken, som de gjorde i fjor, sier Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke, til Nettavisen.
Les også: Slår alarm om netthandelen: - Ingen vei tilbake
10 prosent færre vil ha tilbud
Hammerstad tror årsaken til at flere butikker vil prioritere Black Week framfor Black Friday, er at de ser at det gir en bedre handleopplevelse for kundene, og tilpasser seg det.
Tall fra Virkes siste medlemsundersøkelse viser at andelen kjedetilknyttede butikker som har avholdt Black Friday og Black Week de siste to årene, har vært på 74 prosent. I år faller andelen til 64 prosent, melder Virke.
Også de frittstående butikkene rapporterer om en nedgang i planene om å avholde Black Week, ned fra 37 prosent to siste år til 28 prosent i år.
Han mener omsetningen under Black Week vil fortsette å ligge høyt, når butikkene sprer tilbudene utover uken.
Virke anslår imidlertid en nedgang i salget på åtte prosent fra i fjor, men 12 prosent høyere enn i 2019.
Virke ser at den langsiktige trenden er at handelen spres mer utover uka, og at mer julehandel forskyves fra desember til den siste uken i november.
Men selv om flere butikker fokuserer på Black Week i år, tror Virke at butikkene får økt omsetning på Black Friday uansett.
– På grunn av mange tilbud og tydelige konsepter denne uken, handler vi mer - selv i butikker som ikke kjører tilbud. Og mange forbrukere ønsker å være tidlig ute med julehandelen, sier Hammerstad.
Starter tidligere
I år starter Black Week mandag 22. november, men som nevnt ser vi at noen starter før.
- Over tid er det tydelig at november overtar stadig mer av julehandelen, og denne trenden vil nok fortsette. Mange liker å være tidlig ute med å handle inn julegaver, og når stadig mer av julehandelen gjøres på nett er det også blitt lettere å være tidlig ute, sier Hammerstad.
Home and Cottage skriver på sine nettsider at de har «Black november». Om det blir mer vanlig innen varehandelen i Norge de neste årene, er vanskelig å si.
- November blir en viktigere måned for julehandelen, men det er nok grenser for hvor lenge butikkene kan ha kampanjetilbud, sier Hammerstad.
I starten av november skrev Nettavisen om hvilke varer du ikke burde kjøpe før Black Week eller Black Friday.
En rekke populære varer bruker nemlig å få en dropp i pris i den store salgsuken, og det er spesielt tre produktkategorier som skiller seg ut.
- TV-er, hodetelefoner og mobiltelefoner er de største kategoriene, sa Are Vittersø, norgessjef for sammenligningstjenesten Prisjakt, til Nettavisen.
Les også: Koronapandemien skaper trøbbel for Black Friday: - Vil se økte priser
Nesten halvparten finner ingen kupp
En undersøkelse utført av Pollstat på vegne av Storebrand, viser at nordmenn i snitt planlegger å bruke nesten 1.054 kroner i forbindelse med Black Friday.
Det er imidlertid en forskjell på menn og kvinner - hvor menn planlegger å bruke i snitt 1.185 kroner og kvinner 918 kroner. Desto yngre man er, desto mer penger planlegger man å bruke.
Samtidig ser vi av undersøkelsen at nesten halvparten av befolkningen ikke bruker å finne noen gode kupp på Black Friday, mens én av fire handler impulsivt på Black Friday.
- Mange skal kjøpe noen gaver i den kommende perioden inn mot jul. Og i en periode som flere opplever å ha dårligere råd på grunn av mange økte kostnader på strøm, drivstoff og renter, så kan rimeligere gaver være en fin måte å redde seg inn på, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til Nettavisen.
Nesten 4 av 10 synes imidlertid Black Friday er en irriterende gimmick som kommer fra handelsstanden. Om du er en av disse, har Tvetenstrand et råd til deg.
- I stedet for å irritere deg over disse tilbudene, kan du heller utnytte dem om det er ting du trenger. Men ikke klikk deg inn på fristende tilbud å la deg lokke dersom du egentlig ikke trenger noe, sier hun.
Advarer mot falske tilbud
Selv om det bruker å være mange bra tilbud, er det viktig å være obs på at noen tilbud er «falske».
- 11 prosent av produktene som var på salg under Black Week i fjor, hadde gått opp i pris i perioden 1. oktober og 22. november, sa Vittersø til Nettavisen tidligere i november.
I 2019 var ni prosent av salgsvarene gått opp i pris i ukene før Black Week. Det viser at førprisen ikke nødvendigvis er veldig reell - om man ser på prishistorikken.
- Jeg tror butikkene har blitt flinkere til å opprettholde prisene, og ikke skru de opp like før store salgsdager, de siste årene. Det blir spennende å se hvordan det blir i år, sa Vittersø.
De siste årene, og spesielt under pandemien har stadig flere handlet varer på nett. For november og desember samlet vil netthandelen ligge over 50 prosent høyere enn i normalåret 2019, ifølge Virke.
Da er det grunn til å passe på.
Hammerstad trekker fram at det er viktig å undersøke om butikken man handler fra er ekte, og at varene er lovlige.
- Det er en oppblomstring av falske nettsteder som tar betaling uten å ha varer, og i tillegg selges det mange varer som ikke overholder produktkrav til helse, miljø og sikkerhet. To av tre varer handlet på digitale markedsplasser utenfor Europa overholder ikke slike krav, og kan i verste fall være miljø- og helseskadelige og brannfarlige, advarer han.