Gå til sidens hovedinnhold

Nå endres nettleien din fullstendig: Vær obs på denne fallgruven

Vær forsiktig med å skru på for mange kokeplater samtidig.

Fra nyttår endres måten nettleien din regnes ut.

I dag er nettleien delt i to:

  • Et fastledd for hver måned (normalt likt for alle)
  • En pris per kWh strøm levert, inkludert avgifter

Fra nyttår endres denne løsningen ganske dramatisk. Fastleddet byttes ut med en effektavgift (kapasitetsledd), som regnes ut ut basert på den timen i løpet av en måned du bruker mest strøm.

Jo mer strøm du har brukt i løpet av én time, jo mer må du betale.

I tillegg blir det en pris per kWh du har brukt. Denne prisen vil være betydelig høyere på dagen enn på natten.

Les også: Brevet fra Elvia vekker sterke reaksjoner: - Det er helt galt

Forskjellige løsninger fra selskap til selskap

Nøyaktig hvordan ordningen vil se ut vil være forskjellig fra selskap til selskap, men noen av Norges største nettleverandører har gått sammen om å lage et grunnprinsipp.

Så langt har blant annet gigantene BKK og Lede lansert sine modeller.

- Den gode nyheten fra årsskiftet er at privatkunder kan redusere nettleien med enkle grep. Unngå å vaske klær, lage middag og lade elbil samtidig, fordi alt dette trekker mye strøm. Bruk strømkrevende apparater etter hverandre, ikke samtidig. Elbiler kan trygt lades om natten, så lenge du bruker en godkjent ladekontakt. Men ikke bruk vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin om natten mens du sover. Det er viktig å følge alle råd om trygg bruk av strømnettet, sier Atle Isaksen, leder for nettforvaltning og utvikling i BKK Nett.

Den største nettleverandøren av dem alle Elvia har fortsatt ikke kommet med sine priser, men de bekrefter overfor Nettavisen at de vil følge samme prinsipp.

Den timen du bruker mest bestemmer

Både Lede og BKK har laget en ordning der effektavgiften settes i trappetrinn på 5 kW. Hopper du fra 4,99 til 5 kWh én gang i løpet av måneden, økes effektavgiften med nesten 80 prosent.

Hele poenget med opplegget er at du skal spare penger ved å sørge for at du ikke går over disse trappetrinnene.

- Hovedforskjellen er at fastdelen du betaler i dag, byttes ut med en kapasitetsdel. Det betyr at de som bruker mye av kapasiteten i strømnettet skal betale mer enn de som bruker mindre av kapasiteten, skriver Lede i en melding.

Det betyr for eksempel at du bør unngå å lade elbilen, samtidig som du skrur på både komfyr og stekeplatene når du lager middag. Om panelovnene, varmekablene og varmtvannsberederen slår inn samtidig, blir det virkelig trøbbel.

Vær oppmerksom på at nettleien bestemmes av den hele timen gjennom måneden der du bruker mest strøm. Det betyr at den ikke bestemmes direkte av små øyeblikk med ekstremt høyt forbruk. I praksis betyr det at du ikke betaler for øyeblikket med mest effekt (kW), men den timen i måneden med høyest forbruk (kWh).

Forskjellen er ganske stor: En induksjonskomfyr kan ha maksimal effekt på over 7 kWh, og i kombinasjon med en stekeovn eller vannkoker kan forbruket fort skyte svært raskt i været. Men du bruker neppe maksimal effekt over en hel time.

Vær obs på elbillading

Noe av det man kan spare aller mest på er å flytte elbilladingen til natten (22-06).

Vær likevel oppmerksom på at en elbillader kan trekke opp til 22 kW kapasitet, avhengig av hva slags lader og bil du har. Det betyr at mange faktisk vil oppleve å få en kapasitetstopp på natten. Ordningen gjør at det derfor for enkelte vil lønne seg å justere ned ladeeffekten for å hindre at man kommer på et nytt effekttrinn.

Les også: Nå er det klart: Nettleien din blir mye dyrere neste år