*Nettavisen* Økonomi.

Erik Stephansen

Nå er boksehanskene tatt på - og vi kan få alle mot alle i finalen

 

Den nye regjeringen på vei ut på Slottsplassen Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

Da varte det ikke lenge før Erna tok på seg boksehanskene. Med den nye regjeringen viser hun tydelig front mot Frp. Og nå gjelder ikke Granavolden-plattformen lenger.

Tidligere denne uka skrev jeg at statsminister Erna Solberg (H) åpnet for selvskading om hun fortsatte å stå på kompromissene i Granavolden-plattformen, mens Frp fristilte seg selv i opposisjon.

LES OGSÅ: Erna åpner for selvskading, men slik kan hun ikke holde på lenge

Hun må ha tenkt på det samme selv, for i dag kom svaret: Å ta med seg både Abid Raja (V) og Knut Arild Hareide (KrF) inn i regjering er som å veive med to knallrøde kluter foran den sinte og sårede oksen i tyrefekter-arenaen.

Det er ingen hemmelighet at friskusen Raja er blant politikerne Frp-ere misliker mest. Innad i Frp har han til og med fått skylda for regjeringskrisen.

Det var nemlig da Abid Raja gikk ut og ville hente hjem alle IS-kvinner med barn, at det virkelig svartnet for de mer moderate i partiet, blir det sagt. Først da gikk flertallet inn for å marsjere ut uten å bale mer med de mye omtalte kravene til Erna.

Klikk på bildet for å forstørre.  

At Erna Solberg (H) tar med seg både Abid Raja (V) og Knut Arild Hareide (KrF) inn i regjeringen er som å veive med to knallrøde kluter foran Fremskrittspartiet. Foto: (NTB scanpix)

Og Hareide er som kjent hærføreren for den halvdelen av Kristelig Folkeparti som ville over til Jonas Gahr Støre (Ap) og den rødgrønne siden i fjor.

Les også: Den nye Solberg-regjeringen har faktisk en god mulighet til å bli gjenvalgt

Innad i KrF kan nok Hareides oppstandelse fra de politisk halvdøde ha samlende effekt. Men i Frp er skepsisen til akkurat denne manøveren tilsvarende stor. Det er den også langt inn i Høyre.

Ikke hør på hva de sier, se på hva de gjør, er et like godt råd i politikken som ellers i livet.

Og akkurat her blir Ernas signaler oppfattet som klare og tydelige: Når Frp så tydelig har behov for å markere «særpreg», så skal de sannelig få særpreg fra Venstre og Kristelig Folkeparti også.

Paradoksalt nok kan dette virke samlende også innad i regjeringen. I alle fall er det dette treparti-samarbeidet som er det foretrukne for både Venstre og KrF. Kanskje puster også Erna Solberg lettet ut over å være kvitt urokråkene på ytre høyre som stadig skal stille nye krav for å være med.

Les flere kommentarer av Erik Stephansen her

Kanskje får hun plass til å lete fram noen ekte Høyre-saker fra kistebunnen også.

Uansett betyr dette trolig at Granavolden-plattformen endelig blir lagt vekk, og at den nye regjeringen ikke har tenkt å kompromisse mer enn høyst nødvendig. Det bærer bud om vanskelige tider når regjeringen etter hvert må kjøre slalom i Stortinget for å skaffe flertall for sakene sine.

Da kan det være en trøst at opposisjonen er splittet og krangler så busta fyker.

Klikk på bildet for å forstørre. Dagsnytt 18-programleder Sigrid Sollund, Sylvi Listhaug og Trygve Slagsvold Vedum.

Programelder Sigrid Sollund gir snart opp, mens Sylvi Listhaug (Frp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fortsetter å snakke i munnen på hverandre. Skjermdump NRK

Den som så Dagsnytt 18 torsdag kveld, med Sylvi Listhaug (Frp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i studio, fikk en forsmak på hva som skjer når de ivrigste populistene på begge sider skal overby hverandre i kampen om «folk flest» - og om å være mest mulig mot regjeringen.

Er vi riktig (u)heldige, alt etter hvilket ståsted vi har, blir innspurten i den kommende valgkampen som de siste minuttene i en dramatisk håndballfinale - der alle formasjoner oppløses og spillerne går over til å slåss mann mot mann.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag